(FOTO/VIDEO) Predstavljen poetski prvenac „Visine Tien Šana“ Miljana Mijuškovića 

Prva knjige poezije Miljana Mijuškovića „Visine Tien Šana“ predstavljena je pred nikšićkom publikom, u organizaciji Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i Ju „Zahumlje“. Promocija je održana u okviru manifestacije „Septembarski dani kulture – Nikšić 2024.“

Promociji, organizovanoj u novom, reprezentativnom prostoru Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, prisustvovali su politički i kulturni poslenici i brojna publika.

Književnica Milica Bakrač, koja je vodila veče, navela je da su izdavači promovisanog djela: „Štampar Makarije“ i „Obodsko slovo“, urednik izdanja je književnik Radomir Uljarević, a recenzent književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević. Mijušković je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Odsjek za filozofiju i logiku; bio je osnivač i član redakcije časopisa „Tribjun“, dopisnik je časopisa „Stanje stvari“, učesnik više književnih tribina i večeri, a njegovi eseji nagrađivani na međunarodnim takmičenjima i filozofskim školama. Savjetnik je predsjednika Opštine Nikšić za kulturu, turizam i vjerska pitanja.

O Mijuškovićevom poetskom prvencu govorio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević. Upoređujući pjesnike i stvaranje poezije sa roditeljstvom i odgojem djece, on je kazao da roditeljima postajemo onda kada djecu pustimo da odu, a kada ostanu niti roditeljske ljubavi kao jedina veza, tako, po riječima Kovačevića, postajemo i pjesnici kada svoje pjesme pustimo da dalje idu same, omogućivši im da izvedu još nekoga na put ka visinama Tien Šana.

„Posebnost Miljanovih pjesama su njihovi naslovi, pravi putokazi i na lakim i na strmim stazama, a suština njihova, oljušten kao ona velika riba u „Starcu i moru“, spoznati život koji vrijedi ako ga živiš sa bližnjima, tražeći onu misao koju si znao na rođenju i odmah zaboravio“.

„Zanimljivo je kako snažna religijska ličnost pjesnika uopšte ne insistira u svojim pjesmama na tom svojstvu, ali se i pored toga veoma jako osjeća između stihova“, ocijenio je Kovačević.

Na prvu knjigu Miljana Mijuškovića osvrt je dao prof. dr Drago Perović, pozdravivši publiku u ime Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori. Svojim pjesničkim prvencem Miljan Mijušković nam otkriva kako se kroz jedno biće i njeno Onstvo, u najličnijim događajima, u najnevidljivijim slikama, najtananijim osjećanjima, u ulicama koje nemaju izlaza, pjesmama koje nemaju kraja, otkriva, smatra Perović, Onaj kojim je objavljeno: U početku bješe Riječ!

„Oduvijek se u tom milenijumskom duelu verbalnog i vizuelnog, riječ javlja kao čovjekova pjesnička katarza, kao preobražaj slike i osjećanja, pročišćenje koje se zbog ustalasalosti života između plitkosti uskomešale i brbljive svakodnevnice i nedokučivosti „božanskih planina“ tišine, ne može nikada dovesti do kraja, i izvesti pjesničkom riječju. Otuda je i ova Miljanova zbirka  kao mladićko pročišćenje “okrenuta” protiv njega i najavljuje dvije nove zbirke, dva nova pročišćenja ne samo autora i atmosfere u kojoj stvara, već i same ove zbirke“, rekao je Perović.

Književnik Radinko Krulanović je svoj razgovor sa sabratom po peru naslovio sa „Nepovratne visine Miljana Mijuškovića“, poželivši mu dobrodošlicu u „duboko ljubičasto“ i slobodu koja služi prvom koji naiđe. Ono što prepoznaje kao posebnost ove zbirke je sofisticiran zanos, divna muzikalnost, dobar ritam, melodičnost Baezove, Kleptona, Dilana.

„Pjesme su zvučne, pjevljive, bez prenatrpavanja, u divnom saglasju tonova i riječi, otvarajući polje jedne divne refleksivne liričnosti koja je po mom viđenju preduslov da je poezija kvalitetna. Miljanova poezija je ritmična i neposvađana sa sobom. Stihovi se lelujaju kao isklasala pšenica na vjetru povijena od bogatog roda i kao govor bdjenja gdje se čudesno doživljava kao sasvim normalno tako da „igumani koji umiru prelaze u miris cvijeća“, uočava Krulanović.

Pjesmu „Akvarel“ recitovala je Vasilisa Mijušković, Miljanova ćerka, a na kraju večeri obratio se i sam autor koji je iskoristio priliku da još jednom zahvali svima koji su doprinjeli da ova zbirka ugleda svjetlost dana.

Promociju su upotpunili: glumac Velizar Kasalica, kazivanjem odabrane poezije Miljana Mijuškovića i Nemanje Popovića muzička pratnja na gitari.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA