(FOTO/VIDEO) Kompozitor i pojac Ljubomir Manasijević nastupio u Nikšiću

Na platou ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, koncert pod nazivom „Iznad istoka i zapada“ održali su poznati pojac i kompozitor Ljubomir Manasijević i sopranistkinja Zorica Belić uz pratnju ansambla „Renesens“. Događaj je, u okviru avgustovskog repertoara Nikšićke kulturne scene organizovala Opština Nikšić.

Nakon učestvovanja u programu otvaranja renomirane kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ u Herceg Novom, koncertom „Iznad Istoka i Zapada“ publici u Nikšiću predstavili su se poznati kompozitor, pojac i muzičar iz Beograda Ljubomir Manasijević, sopranistkinja Zorica Belić iz Novog Sada, uz pratnju ansambla „Renesans“.

Ni gosti, kao ni publika, nisu bili obeshrabreni nebom nad našim gradom, koje je obećavalo kišu, a alternativni prostor ne bi pružio dodatni osjećaj za doživljaj muzike kojom je naš grad večeras bio počastvovan, kao što je to bilo pred samim Sabornim hramom Svetog Vasilija Ostroškog, svjedokom vremena i istorije našeg naroda, ne baš tako drevnog kao što je srednji vijek i Nemanjići, o čemu, uz neprolazne vrijednosti, pjevaju, njegujući tradiciju ovi umjetnici. Ljubomir Manasijević je te vrijednosti mnogo ranije prepoznao, i pretočio ih u pjesme: Vostani Serbije, Oj Kosovo, Kosovo, Oj Prizrene grade, i mnoge druge, koje su postale poznate.

Na repertoaru pred publikom u Nikšiću bile su srednjovjekovne srpske melodije, instrumentalne i vokalne minijature, kosovski ciklus sa tematikom nemanjićke Srbije: U Prizrenu gradu, Balada caru Urošu i Jeleni Anžujskoj, Sve dok je tvoga blagog oka, Car Lazar sitnu knjigu piše, Marijo deli bela Kumrijo, Gusta mi magla padnala, Gora ječi, Srpkinja, Kosovski božuri, i druge.

Sa Manasijevićem, legendom spskog pojanja, kroz solo i duetske numere učestvovala je operska solistkinja, sopranistkinja  Zorica Belić, čiji kristalno čist glas i scenski nastup je osvojio srca publike.

Izuzetan doživljaj cjelokupnog programa pružili su članovi čuvenog beogradskog ansambla “Renesans”, koji u njegovanju rane muzike istrajava preko pet decenija, a čine ga: Ljubomir Dimitrijević, frula, Darko Karajić, lauta, Boris Bunjac, udaraljke i Saša Borović, violina.

Koncert „Iznad istoka i zapada“ održan je u okviru avgustovskog repertoara Nikšićke kulturne scene, čime je sadržaj kulturnih dešavanja. u organizaciji Opštine Nikšić, nakon nekoliko raznovrsnih muzičkih festivala, upotpunjen i obogaćen.

Senka Čolović Šumić

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA