(FOTO/VIDEO) Izložbom vajara Stefana Delića počeli Septembarski dani kulture

U Galeriji A otvorena je izložba radova akademskog vajara Stefana Delića pod nazivom „Skulptorski ključevi kao lični alfabet“. Događaj je, u saradnji sa Galerijom A, organizovala Opština Nikšić, a prvom samostalnom izložbom našeg sugrađanina počela je tradicionalna manifestacija Septembarski dani kulture.

Izuzetno bogat, raznovrstan i sadržajan program ovogodišnje manifestacije „Septembarski dani kulture“, koju su, povodom Dana oslobođenja Nikšića, priredili Opština Nikšić i javne ustanove grada sa prijateljima ove svojevrsne svetkovine kulture, umjetnosti i sporta, počeo je izložbom radova akademskog vajara Stefana Delića iz Nikšića.

Izložbu je otvorio mr Miloš Nenezić, savjetnik u Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, navodeći da je ključ, još od antike, snažan simbol koji nosi značenje otvaranja zatvorenog, prevazilaženja barijera i postavlja priču o mogućnostima i otključavanju sopstvenog saznanja, dolaska do sopstvene slobode kao najvećeg ontološkog ideala.

„Autor ove izložbe, vajar Stefan Delić, podario nam je vizuelno putovanje kroz sopstveni umjetnički razvoj. Njegov opus, koji je prešao iz jasne figuracije u apstrakciju, utkivajući u to dušu apstrahovanih ključeva, izvor je neke nove, duboko simbolične interpretacije“, zapazio je Nenezić i dodao:

„Kao izgrađeni fragmenti ispisane abecede, ovi apstrahovani ključevi obrazuju lični alfabet Stefana Delića. Ovo je njegova priča, njegova stvaralačka intimnost koja nam se otvara na ovom mjestu, i piše nam priču o njegovom radu“.

„Ova izložba nije samo kulturni događaj, ona je težište za savremenu umjetnost u Crnoj Gori. Prikazuje nam novu snagu, novu auru koja je vezana za naš grad, našu kulturu i naše ideale“.

Iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje poručuju da će Opština Nikšić nastaviti da podržava kreativni duh i izražavanje mladih umjetnika kroz projekte. Takvu namjeru potvrđuje upravo prva samostalna izložba umjetnika Stefana Delića, kojom su otpočeli Septembarski dani kulture. Za mlade stvaraoce koji su konstantno u naporu da publici predstave ono što rade i promišljaju, povjerenje koje im ukazuje Opština, predstavlja snažan vjetar u leđa.

U katalogu za izložbu, autor Stefan Delić je zabilježio:

„Naziv kojim je objedinjen ovaj ciklus radova nije dat sa namjerom da se deskriptivno predstavi vizuelni sadržaj, već da se isti učini razumljivim i pristupanijim posmatraču. Kako je likovno djelo sagledno kao znak a kreator istog kao posrednik u procesu transformisanja iz duhiovnog u materijalno,  tako možemo predspostaviti da taj „znak“ u sebi posjeduje živu energiju“.

Postavku čini deset skulptura, a u propratnom dijelu su radovi manjih dimenzija, reljef, suva igla, terakota, kombinacija sa drvetom. Ljubitelji likovne umjetnosti dio stvaralaštva Stefana Delića u Galeriji A mogu vidjeti narednih 20-ak dana.

Senka Čolović Šumić

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA