(FOTO/VIDEO) Izložba “U susret Vaskrsu” otvorena u foajeu Nikšićkog pozorišta

U foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena je izložba dječjih radova „U susret Vaskrsu“ koju su, u saradnji sa Umjetničkom radionicom „Atelje Dali“, organizovali Opština Nikšić i Turistička organizacija Nikšić.

Izložba dječjih likovnih radova „U susret Vaskrsu“, osim što donosi prazničnu atmosferu i najavljuje dolazak najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, ima dodatnu vrijednost, jer je humanitarnog karaktera.

Okupljene je pozdravio Miljan Mijušković, savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja u Opštini Nikšić, podsjetivši da je izložba nastala u toku bazara „Od Uskrsa do Vaskrsa“, koji je, drugu godinu zaredom, organizovan na nikšićkom Trgu slobode i zahvalio Turističkoj organizaciji Nikšić, Opštini Nikšić i Ateljeu Dali na realizaciji ovog projekta.

Izložbu je otvorio Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, istakavši da naš grad ide u susret Vaskrsu, sudeći po izloženim radovima i po talentu koji djeca pokazuju.

“Vidimo po radovima i po talentu koji naša djeca pokazuju da Nikšić, zaista, ide u susret Vaskrsu, kada se ovaj talenat unaprijedi, kada dobije priliku, posle nekog vremena, kada odraste, kada zrene, Nikšić će, zaista, čvrsto u to vjerujem, sa ovom i ovakvom djecom kakvu ima i kakva nam, već, večeras služe na ponos, a ja vjerujem da će tako biti u svim budućim vremenima.

Nikšić, na neki način, privredno vaskrsava. Danas smo otvorili drugu fabriku ove godine, u našem gradu, ali sve to je džaba ako na duhovnom i kulturnom nivou ne dođemo do onog potrebnog vaskrsenja. Ova djeca nam pokazuju da imamo perspektivu i da će se to sigurno desiti. Zahvaljujem, još jednom, Ateljeu Dali, to ime je dato po velikom umjetniku, a vi ste, simbolično, nama dali jedno lijepo veče”, kazao je Kovačević.

Postavku čini 25 radova učenika nikšićkih srednjih škola, likovne radionice OŠ „Luka Simonović“, koji su polaznici Umjetničke radionice „Atelje Dali“. Nastali su kao dio humanitarne izložbe jaja čiji je cilj da se sakupljeni novac pokloni Odjeljenju akušerstva sa porodilištem Opšte bolnice Nikšić, navela je likovni pedagog Budimirka Dubretić, koja Atelje Dali vodi uspješno, već, deset godina.

“Htjeli smo da damo mali doprinos bazaru i da uljepšamo ove pretpraznične dane, tako da smo donacije sa bazara posvetili akušerskom odjeljenju Bolnice Nikšić. Što se tiče slika, djeca su radila na određene teme, ono što vole, ali smo im dali vaskršnju formu da se uklope u cijeli događaj, da uljepšaju ove dane i da se pripremimo za lijepi praznik koji nam predstoji”, rekla je Dubretić.

Oslikana jaja i likovni radovi, inspirisani motivima poznatih slikara, poput Van Goga, Pikasa, Lubarde, Nadežde Petrović, kao i motivima iz našeg okruženja, plod su razigrane dječje mašte, talenta, truda i strpljenja. Navikli smo od polaznika Ateljea Dali, tih malih, a velikih umjetnika, da nas obraduju svojim izložbama, koje organuzuju raznim prilikama. Sada su nam pružili radost, povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, kome se poznato je, najiskrenije raduju, upravo, djeca. Zainteresovani izložbu mogu pogledati narednih sedam dana.

Izložbu čine radovi: Marije Radojičić, Martine Krivokapić, Sare Tomanović, Maje Perošević, Aleksandre Lazović, Teodore Vučković, Đorđe Glomazić, Petre Brković, Ksenije Blagojević, Lare Lemajić, Ene Radojičić, Ive Vasilise Bulatović, Teodore Nikčević, Anđele Nikčević, Milice Korać, Anice Šturanović, Lane Ročenović, Vjere Šekarić, Nikolije Gutović, Vasilije Gutović, Nevene Kaljević, Vasilise Durutović, Vasilise Trifunović, Vasilise Mijušković, Jane Đukanović.

Izložba je dio aprilskog repertoara programa Nikšićka kulturna scena 2023.

Senka Čolovič Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA