(FOTO) Promovisana knjiga „Crnogorska identitetska zagonetka” Veselina Matovića

Knjiga kolumni, eseja, kritičkih i naučnih tekstova pod nazivom ,,Crnogorska identitetska zagonetka“ Veselina Matovića promovisana je sinoć u sali Zahumlja. Identitetska, jezička i kulturološka pitanja povezuju ove tekstove, koji su nastajali od 2016. do 2021. godine, a objavljivani u časopisima Slovo, u Pečatu, te Srpskim novinama i Srpskom pregledu. Prema riječima autora, tekstovi pokušavaju ogoliti crnogorsku identitetsku stvarnost na naučnoj osnovi. Matovića zanima suština tog problema koji u Crnoj Gori, kako kaže, nije do kraja ispričan, a nije istinska zagonetka, iako na to upućuje naslov:

“Te zagonetke nema, ali tu zagonetku su nam nametnuli političari tako da je ona postala aporija, nerješiva zagonetka koja je takva samo za one koji tako hoće”, objasnio je Veselin Matović.

Uzroci lutanja, jezičke i društvene krize identiteta u Crnoj Gori, kao ključnih tema ovih tekstova, traže se u stalnoj komparaciji prošlosti i sadašnjosti, kazala je recenzentkinja dr Jelena Gazdić, dodajući:

„U toj srpsko-crnogorskoj vrtoglavici Matović pokušava naći rješenje crnogorske identitetske zagonetke.”

Izdavač knjige „Crnogorska identitetska zagonetka“ je Centar za srpske studije iz Banjaluke. Urednik izdanja prof. dr Duško Pevulja kazao je da Matovićevom ostvarenju pripada počasno mjesto u ediciji koja je posvećena srpskim pitanjima, jer se autor dokazao kao istinski borac za srpski jezik i kulturu u Crnoj Gori.

O novoj knjizi Matovićevih kolumni, eseja, kritičkih i naučnih tekstova govorili su i prof. dr Predrag Živković i književnik Milutin Mićović. U kritičkim sagledavanjima moglo se čuti i da je Matovićev stil jasan, detaljan, ali i katkad humorističan, da autor zalazi u tek dio problema srpskog pitanja u Crnoj Gori, ali da ga sveobuhvatno i kritički sagledava. Živković je ukazao da u njima možemo prepoznati i neke svjetske fenomene, kao što su tanatopolitika i etničko nesvjesno.

Veselin Matović rođen je 1954. godine u Velimlju. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je srpski jezik i književnost. Do sada je objavio više knjiga, među kojima su: Kukavičje jaje, Slijepi putnici, Kovači lažnog jezika i dr. 26 godina radio je kao profesor srpskog jezika, dugogodišnji je urednik časopisa Slovo i autor emisije Srpsko stanovište na Srpskoj televiziji.

Medijator večeri bio je istoričar Ilija Bajović, a promociju je organizivala JU “Zahumlje”, u okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Nevena Brkuljan
Foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Neka neko objasni ovom gospodinu Matoviću šta su osjećanja.Kad neko osjeća da je Crnogorac,Matović bi da to promijeni.E sad možete zamisliti dubokoumnost i naučni pristup njegovog djela.

NIKŠIĆ PROGNOZA