(FOTO) Otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu: Ključevi grada najmlađima

U Kulturnom centru „Nikola Đurković“ svečano je sinoć otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Tradicionalno predsjednik Opštine Vladimir Jokić ključeve grada predao najmlađima. U ime djece primio ih je učenik Osnovne škole „Savo Ilić“ iz Kotora Vladan Radonjić.

Ceremonija otvaranja upriličena je u okviru programa pod nazivom “Korak po korak…grad“, što je ujedno i slogan ovogodišnjeg Festivala, sa simbolikom inicijative za vraćanje statusa Grada Kotoru. Program je pripremljen od strane Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, uz saradnju sa Redakcijom dječjeg programa Radio Televizije Crne Gore. Performans je okupio mališane iz kotorskih osnovnih škola, kao i učenike Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ iz Kotora.

Posebni gosti na otvaranju ovogodišnjeg Festivala, saopšteno je, bila su djeca iz nevladinog udruženja „Ljubav za ljubav“.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u nemogućnosti da prisustvuje ceremoniji, poslao je pismo u kome je istakao da brojni sadržaji, programi i radionice, ali i inkluzivni karakter festivala na krilima volonterizma predstavljaju izuzetan primjer kako umjetnost prosvećuje i stvara buduće naraštaje vjerne pozorišne publike.

„Uvjeren sam da će Festival okupiti veliki broj talentovane djece, posjetilaca i ljubitelja pozorišta, te da će vaš i naš Kotor, kao i svake godine, biti ispunjen igrom, radošću i smijehom“, poručio je Milatović.


Jokić je kazao da sve ono što Kotor ima i njeguje dva i po milenijuma ne vrijedi bez djece po njegovim trgovima.

„Kotor će biti pravi grad, bez da ga iko prizna, jer je ovo jedini grad u kome će djeca vladati narednih dana“, istakao je on.

Jokić je podsjetio na obećanje koje je godinama unazad dato, o osnivanju pozorišta za djecu i mlade, te naveo da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Kotor ta ustanova biti i zvanično formirana.

Uz poruku da njegujemo ljubav prema drugima, njegujemo empatiju i naučimo da onima kojima je mrva više ljubavi potrebna – njima je prvo i dajemo Jokić proglasio je Festival otvorenim.

„Podsjećamo da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države.Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna“, navedeno je u saopštenju.

U nastavku je program Festivala:

-Izložba likovnih radova Anje Vukašinović, učenice V razreda OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ pod nazivom Živi svoje snove, biće otvorena u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’, od 19h

-u 20 h počinje takmičarski pozorišni program u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’, uz druženje sa članovima Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Predstava Mihajlo Pupin – Idvorski otkriće nam jedan poseban svijet, Mišin svijet!

-Studio za balet i ples „Mala sirena“, Kotor na Trgu od oružja spremio je plesni program pod nazivom Čarobni štapić. Zaplešimo uz ritam njihovih koraka od 21h

foto:Krsto Vulović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA