(FOTO) Nikšić: Otvorena izložba radova polaznika Ateljea „Put“

U Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću sinoć je otvorena izložba radova polaznika Ateljea “Put”.

Izložbu je otvorio Milan Mijušković, savjetnik za kulturu, turizam i vjerska pitanja predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

MIijušković je kazao da je tokom jedne službene posjete imao priliku da boravi u Dortmundu u Njemačkoj gdje su ih odveli u jednu staru fabriku, jednu ogromnu željeznu halu.

„Naravno ta fabrika već odavno ne radi. Ali su nas odveli da nam prikažu jednu fascinirajuću izložbu, jedan likovni performans. I ja sam se iznenadio kako su oni uspjeli da od jednog starog prostora koji je nekada služio za industriju i za proizvodnju, da mu daju novu namjenu i da stvore jedan veliki izložbeni centar. Jednostavno da ga kroz umjetnost preobraze i daju mu novi umjetnički život“, naveo je Mijušković dodajući da ne moramo ići do Dortmunda da bi vidjeli da i u Nikšiću imamo isto to.

“ Angelina zajedno sa svojom koleginicom i asistentom Kristinom Lalatović i sa svim drugim umjetnicima iz Nikšića koji ovdje neumorno slikaju dan – noć, i koji neumorno preobražavaju ovaj prostor – uspjeli su da Institutu za crnu metalurgiju daju novi život, da mu daju novi šarm, da ga osmisle i da ga prenesu u neku drugu dimenziju! A ova izložba zaista jeste dokaz toga. Dokaz prije svega velikog rada i velike posvećenosti koju ulažu svi ljubitelji umjetnosti koji dolaze u ovaj prostor kako bi slikali i pronalazili sebe“, istakao je Mijušković.

On je naglasio da vjeruje da je slikarstvo jedan od najboljih puteva da čovjek dođe do sebe i da svi polaznici Ateljea „Put“, svojim slikanjem ne preobražavaju samo sebe, već preobražavaju i naš grad.

„Tako da ova energija boja, ovaj ritam, ova ljepota koja se nalazi na ovim platnima oko nas sveukupno obogaćuje i Nikšić. Stoga su zasluge Ateljea put kojeg je osmislila i kojeg već duže godina vrlo uspješno vodi Angelina Janjušević zajedno sa njenom koleginicom i asistentom Kristinom Lalatović – nemjerljive i nezamjenljive. I ja želim da im čestitam što skupa sa svojim polaznicima istrajavaju na tom neumornom putu traženja ljepote i na putu svjedočenja one više ljepote. Čestitam im na uspješno pripremljenoj izložbi, čestitam Angelini koja je i sama veliki umjetnik vrlo osobenog i vrlo senzualnog izraza. Nadam se da će ove izložbe postati tradicija, a da aćemo uskoro i napravit Dane otvorenih vrata za građane Nikšića, kada će svi ljubitelji likovne umjetnosti, a posebno djeca školskog uzrasta moći da dođu ovdje, ne samo da bi uživali u procesu umjetničkog stvaranja već da se edukuju i da možda otkriju neke nove prozore, i neke nove prostore i diminezije života“, istakao je Mijučković.

Profesorica likovnog vaspitanja, Angelina Janjušević, koja rukovodi školom slikanja Ateljea „Put“, kazala je da ova škola postoji desetak godina a da je prvi polaznik bio Matija Nikčević koji je sada akademski slikar.

„Posljednje tri do četiri godine škola radi u punom kapacitetu, djeca se sama javljaju, uživaju u radu i baš im je lijepo što mene posebno raduje. Ove godine imamo jednog novog mladog slikara koji nam daje poseban entuzijazam i unosi nove ideje. Ipak je mladost na prvom mjestu, tako da moram da najavim i moju dragu učenicu, a sadašnju akademsku slikarku Kristinu Lalatović koja radi sa nama“, navela je Janjušević dodajući da školu pohađa oko 30 učenika.

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA