(FOTO) Albijanićeve „Gravitacije budućnosti“ odraz duha i vremena

U galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom sinoć je otvorena izložba „Gravitacije budućnosti“ renomiranog umjetnika Mileta Albijanića.

Opus izložbe čini 40 radova na kojima preovladava mnoštvo isprepletenih, realističnih i imaginarnih likova i oblika, kazala je direktorica Galerije Josip Bepo Benković i muzeja Mirko Komnenović Gordana Krunić.

-Koje pojedinačno ali i kao kompozicija privlače pažnju posmatrača i ne ostavljaju nikoga bez reakcije. Da li je to rađanje svjetlosti, veliki pastor, vampirica, trava zaborava, ili mentalitet stada, umjetnih ostavlja oku posmatrača da tumači i zaključuje, rekla je Krunić.

Albijanićeve slike odlikuje “strah od praznog prostora” a i pomenuta odbojnost je jedan od mogućih ciljeva koju je umjetnik htio da postigne, kazala je kustos u Galeriji „Josip Bepo Benković“ Jasmina Žitnik.

-Albijanić govori sopstvenim likovnim jezikom u kojima u contrast i sukob dolaze s jedne strane  boje prefinjene palate, a sa druge ikonografija. Kao da ta svjesno odabrana paleta reprezentuje maske savremenog svijeta, kazala je Žitnik.

Umjetnik je istakao da su mu sve prethodne izložbe u Herceg Novom ostale u posebnoj uspomeni, od kojih je prva bila upravo u Galeriji Josip Bepo Benković.

– Galerija je sačuvala taj šmek prostora, ambijenta i odnosa koji je karakterisao period u kojem sam počinjao svoju karijeru. To je prostor gdje umjetnik osjeća podršku i gdje se cijeni interakcija sa publikom. Uvijek osjećam prijatnost i podršku tokom boravka u ovoj galeriji, koja je zadržala visok nivo standard, kazao je Albijanić.

Serija slika „Gravitacija budućnosti“, inspirisana je ubrzanjem vremena i tehnološkim napretkom.

– Ovo novo vrijeme nosi sa sobom ogromnu snagu budućnosti koja nas vuče ka sebi. Razvoj novih tehnologija, vještačka inteligencija i brzi tempo promjena oblikuju našu percepciju svijeta, rekao je umjetnik.

Kada je riječ o trenutnom stanju likovne scene u Crnoj Gori, Albijanić je istakao da je ona izuzetno bogata i da mladi talenti cvjetaju u raznim umjetničkim disciplinama.

– Crna Gora je jedna od najbogatijih zemalja po pitanju mladih talenata u svim oblastima umjetnosti. Međutim, zabrinut sam zbog nedovoljne podrške umjetnosti, slično je sa ekologijm, koja se samo deklarativno spominje, ali, takođe, nije dovoljno adresirana, naveo je on.

On smatra da umjetnost dosta toga može promjeniti, ali to zahtijeva promjenu svjesti pojedinaca.

– Umjetnost, ljepota i dobrota imaju potencijal da mijenjaju svijet, ali promjene moraju početi od nas samih. Jedini kutak svemira koji možemo zaista promijeniti smo mi sami. U svemu ovome promjena svijesti pojedinca je ključna i ta promjena bi mogla rezultirati širom društvenom transformacijom, ističe on.

Albijanić se slikarstvom počeo baviti u rodnoj Bileći. Nakon završene pedagoške akademije u Nikšiću ostaje u Crnoj Gori. Imao je preko 33 zajedničke i 29 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Foto: RTHN

NIKŠIĆ PROGNOZA