Festival „Auto(r) na korzu“ ugostio prof. dr Sonju Tomović-Šundić

Festival „Auto(r) na korzu“ večeras je na nikšićkom trgu ugostio prof. dr Sonju Tomović-Šundić.

Tema predavanja je bila „(Sve)vremenost Velikog Inkvizitora u viziji F. M. Dostojevskog“.

Programom je moderirala književnica Milica Bakrač.

„Važnost festivala je duhovno oplemenjivanje, kultura kao najvažniji izraz čovjekovog stvaralaštva, i Nikšić kao središte višedecenijsko kulture, umjetnosti, umne riječi… Festival je prilika da se upoznamo sa vrijednim stvaraocima iz Crne Gore i regionalno, njihovim djelima i načinom promišljanja, mjesto gdje se okuplljaju poslenici riječi, dijele iskustva o najvažnijim egzistencijalnim problemima vremena u kome živimo… slavi knjiga, kao najznačajniji duhovni trag u vremenu u kome se ukrštaju simboli i vrijednosti neophodni za smisao naše civilizacije…“, izjavila je dr Tomović-Šundić.

Dr Sonja Tomović -Šundić je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore. Primarna oblast kojom se bavi je filozofija i filozofske discipline antropologija, etika i estetika. Takođe, u okviru filozofske antropologije bavi se političkom antropologijom i kulturnom antropologijom.

Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U zvanje redovnog profesora izabrana je 24. 06. 2010. godine na Fakultetu političkih nauka, gdje predaje: Filozofiju, Etiku, Estetiku, Političku antropologiju, Kulturnu antropologiju i Studije roda.

Prof. dr Sonja Tomović Šundić je autorka više naučnih monografija, studija i knjiga iz oblasti filozofskih nauka. Najznačajnije knjige su joj: Studije i ogledi iz antropologije, Problem recepcije u savremenim estetičkim teorijama, Etika ljudskih prava, Identitet i vrijednosti, NJegoševa filozofija čovjeka, Književno stvaralaštvo Borislava Pekića, NJegošev doživljaj ljepote, Veliki Inkvizitor u đelu Dostojevskog i Aristotelovo s(hvatanje) filozofije.

Takođe je objavila više desetina naučnih i stručnih radova, rukovodila je i sarađivala na više naučnih projekata. Učestvovala je, po pozivu na više desetina međunarodnih naučnih skupova, od kojih izdvajamo naučne konferencije na Univerzitetu Odžford, zatim Fakultetu političkih nauka u Beču, Ruskoj akademiji nauka, Istanbulu, Sjedinjenim Američkim Državama, Atini, Norveškoj i Japanu. Rukovodilac je i saradnik na više naučnih projekata. Takođe, prof. dr Sonja Tomović Šundić se bavi filozofskom dramom, objavila je dvanaest knjiga dramskih tekstova i dvije knjige refleksivne poezije.

U svom naučnoistraživačkom radu Sonja Tomović Šundić prevashodno se bavi, kako razmatranjem filozofskih učenja, tako i primjenom filozofskog znanja na društvene, političke i kulturne fenomene.

Filozofski fakultet u Beogradu – smjer za Filozofiju, Sonja Tomović Šundić upisala je 1982/83. godine i završila 1986/7. godine.

Postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu upisala je 1987. i završila 1990. godine, magistarski rad odbranila u junu 1990. godine. Doktorsku disertaciju odbranila je 12. 01. 1999. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1989. do 2006. godine, radi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću kao asistent, docent i vanredni profesor. Na Fakultetu političkih nauka zaposlila se 2006. godine. Na Fakultetu političkih nauka je bila prodekan od 2009/2010. godine. Bila je i član Društvenog vijeća, Senata kao i član Upravnog odbora Univerziteta.

Dekan Fakulteta političkih nauka je od 2010. do 2013. godine.

Stalni radni odnos zasnovala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1989. godine. Za asistenta na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta Crne Gore izabrana 11. 04. 1996. godine.

U akademsko zvanje redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore, izabrana je 24. 06. 2010. godine. Od 01. 07. 2006. godine, angažovana je na Fakultetu političkih nauka; predaje: filozofiju, političku antropologiju, kulturnu antropologiju, etiku, estetiku i studije roda.

– Dobitnik je priznanja Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate i doprinos u razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Fakultetu političkih nauka u 2020. godini.

– Rukovodilac je projekta: Problem vrijednosti, u okviru naučnoistraživačkog projekta Crna Gora u XX stoljeću – u eri kompetitivnosti, CANU, 2009. godine.

– Predsjednik je odbora za filozofiju i sociologiju, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Član grupe za izradu etičkog kodeksa lokalnih službenika, projekat OEBS – a, Savjeta Evrope.

Rukovodilac je projekta: Identitet i vrijednosti studentske populacije u Crnoj Gori, Ministarstvo nauke i Centar za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerzitet Crne Gore (2016 godine).

Glavna je urednica prvog broja časopisa CIVIS, Montenegrin of Political Science: Civis: Civis, november / januar 2012.

Predavač je na Diplomatskoj akademiji, modul 2: Etika ljudskih prava, 2011 – 2013. godine.

Predavač: Straniak Academy for Democracy and Human Rights, modul: Concepts, standards, strenghts, weaknesses of modern democracyes , Igalo 2014. godine.

Predsjednik je Studentske nagrade – Glavni grad Podgorica – 19. decembar. Predsjednik je žirija za književnu nagradu: „Miroslavljevo jevanđelje“ i član žirija za „Trinaestojulsku nagradu“. Član je međunarodnog žirija: „Književni plamen“, pod pokroviteljstvom Maria Vargasa Ljose.

Bila je izaslanica Crne Gore za REKOM i savjetnica predsjednika Crne Gore za ljudska i manjinska prava.

Autorka je brojnih studija u naučnim časopisima i tematskim zbornicama, posvećena je proučavanju filozofsko-antropoloških i etičkih pitanja, filozofiji umjetnosti i estetici.

Foto: Festival „Auto(r) na korzu“

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA