Durutović: CNP imalo avangardnu i emancipatorsku ulogu

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) nemjerljivo je doprinijelo intelektualnom buđenju i imalo je avangardnu i emancipatorsku ulogu u prethodnim godinama, istakla je generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralašatvo u Ministarstvu kulture u medija, Milena Durutović.

Ona je, povodom jubileja – 70 godina postojanja CNP-a, kazala da svaki nacionalni teatar, pa i to pozorište, osim svoje prevashodno dramske ambicije da potakne aktivnu relaciju i duh igre između glumca i publike, u sebi nosi i kolektivno-državotvornu identifikaciju kroz klasični i savremeni repertoar.

„Konstantin Stanislavski, veliki teatrolog i pozorišni reditelj u autobiografskoj knjizi “Moj život u umjetnosti” ističe “Nema pozorišta bez dobre književnosti”, ukazujući na prirodnu i nužnu vezu između te dvije umjetnosti, a to je jedno od glavnih obilježja scene Crnogorskog narodnog pozorišta ovih dugih sedam decenija“, navela je Durutović, piše u saopštenju MKM.

Prema njenin riječima, CNP je nemjerljivo značajno i kada je riječ o našem širem obrazovanju u prethodnim godinama, kada su se različite generacije upoznavale sa značajnim imenima drame, režije, glume i drugih umjetničkih oblasti, kroz sopstvenu produkciju ali i mnoga gostovanja regionalnih i inostranih pozorišnih ansambala na ovim životnim “daskama”.

„Inscenacijom značajnih djela i različitim rediteljskim poetikama, naše nacionalno pozorište, kroz istoriju, dalo je nemjerljiv doprinos intelektualnom buđenju, bilo je tu da nas zapita, osvijesti i pročisti, što je i jedna od glavnih zadataka i misija pozorišne umjetnosti“, istakla je Durutović.

Kazala je da je CNP, uprkos tom označitelju u svom imenu: “narodno”, imalo je avangardnu i emancipatorsku ulogu, „otimajući se ispod skrame očekivanog i namijenjenog, dok su se društvene, čak i političke promjene često pripremale i najavljivale upravo na pozorišnoj sceni“.

Durutović je podsjetila da je Ministarstvo kulture u medija, osim značajnog uvećanja budžeta nacionalnim pozorišnim institicijama, nedavno usvojilo Nacionalni program razvoja kulture 2023-2027, koji predviđa unapređenje pozorišne djelatnosti u Crnoj Gori.

„U cilju unaprijeđenja zakonsko-regulatornog okvira u kulturi, kroz analizu primjene i dalje usaglašavanje s međunarodnim standardima i praksama planirano je inoviranje Zakona o pozorišnoj djelatnosti do kraja sljedeće godine, u skladu sa potrebama sektora“, navela je Durutović.

Ukazala je, navode, i da Nacionalni program predviđa kontinuirana ulaganja u savremenu produkciju, a u cilju decentralizacije kulture u Crnoj Gori i pokretanje programa finansiranja gostovanja pozorišnih predstava nacionalnih i gradskih pozorišta, u opštinama koje nemaju pozorišnu scenu.

Foto: MKM

NIKŠIĆ PROGNOZA