Dr Tomić: Počastvovana sam nagradom koja nosi ime Trifuna Đukića

Prof. dr Lidija Tomić prva je dobitnica nedavno utemeljene nagrade „Trifun Đukić“ koju Udruženje književnika Crne Gore dodjeljuje za književnu teoriju, istoriju, kritiku i esejistiku. Odluku je jedonoglasno donio žiri u sastavu prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik, i članovi doc. dr Goran Radonjić i mr Milorad Durutović. Nagrada je prof. dr Lidiji Tomić pripala za knjigu „Književni prostori – analize i tumačenje“ (Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Podgorica, 2022).

– Odluka žirija o dodjeli nagrade „Trifun Đukić“ veoma me je obradovala i osjećam i čast i ponos što sam dobitnica nagrade sa imenom prestižnog istoričara književnosti, kritičara i književnog stvaraoca. Nagrada „Trifun Đukić“ je potvrda mog dugogodišnjeg posvećnog i predanog bavljenja piscima i književnim tokovima srpske književnosti, kao i mjerilo veoma analitičkog, naučnog i stručnog odnosa prema pitanjima književne istorije i autora u njenom opsegu. Izražavam zahvalnost UKCG kao i žiriju koji se opredijelio za knjigu „Književni prostori – analize i tumačenje“ u izdanju MS – Društva članova u Crnoj Gori – rekla je prof. dr Tomić za „Dan“.

Podsjetimo, UKCG je raspisalo konkurs za dodjelu nagrade „Trifun Đukić“ za najbolje ostvarenje iz književne teorije, istorije, kritike i esejistike. Konkurs je bio otvoren od 8. decembra, a pravo učešća su imali autori iz ovih oblasti sa srpskog jezičkog prostora. Na konkurs se prijavilo više kandidata.

Kako žiri u obrazloženju navodi, ova knjiga prof. dr Tomić „predstavlja sabir izuzetnih i rijetkih naučnih svjedočanstava i analiza o literarnim tokovima, književnicima, kulturnim fenomenima i pojavama“.

– U knjizi je data veoma rijetka književna vertikala jer je zastupljen vremenski period od srednjovjekovlja (srpske srednjovjekovne književnosti) do savremenih autora. Uz to, analitički, naučno, argumentovano i istinito, osvjetljavaju se i prilike u Crnoj Gori, srpsko jezičko i književno nasljeđe, nasuprot falsifikatima u posljednjim decenijama. Knjiga Lidije Tomić predstavlja jedinstven dar književnoj teoriji, istoriji, kritici i esejistici te je važno da knjiga ovog značaja bude prva nagrađena u okviru utemeljenja nagrade „Trifun Đukić“ – navodi žiri u obrazloženju.

Foto: Arhiva Dana

NIKŠIĆ PROGNOZA