Dobro došli u Nikšićko pozorište: Od 6.novembra Međunarodni festival glumca

Međunarodni festival glumca, 19 po redu, u Nikšiću će biti održan od 6-11.novembra.

Organizator je Nikšićko pozorište uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka, 23.oktobra, po cijeni od sedam eura.

Pozorišna svečanost, po kojoj je grad pod Trebjesom prepoznatljiv, i ove godine ugostiće glumačke ekipe iz regiona.

Svečanost počinje 6.novembra u 20 h kada će u Nikšićkom pozorištu, uz svečano otvaranje, biti dodijeljena nagrada “Veljko Mandić”. Dodjeljuje se bijenalno za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti.

U takmičarskom dijelu festivala učestvovaće pet predstava, a šesta biće izvedena poslednje večeri, odnosno 11.novembra i to u čast nagrađenih.

Prema programu  predstave će biti izvođene od 20h, a od 22h u foajeu Nikšićkog pozorišta su razgovori o predstavama. Moderator će biti Goran Bulajić.

U nastavku pogledajte program 19. Međunaodrnog festivala glumca Nikšić 2023.

Prve festivalske večeri, 6.novembra, nakon svečanog otvaranja  i dodjele nagrade “Veljko Mandić”, biće izvedena predstava “Ivanov” Narodnog pozorišta Sarajevo. Rađena je po tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Paolo Magellia.

Narodno pozorište Beograd predstavu “Očevi i oci” izvešće 7. novembra. Tekst je  Slobodana Selenića, režija Veljka Mićunovića.

Predstava “Brod za lutke” Narodnog pozorišta Bitolj na repertoaru festivala je 8.novembra.  Rađena je po tekstu Milene Marković, a u režiji Kokana Mladenovića.

Za 9.novembar najavljeno je izvođenje predstave “Ćelava Pjevačica” Centra za kulturu Tivat. Tekst Ežen Jonesko, a adaptacija i režija Jagoš Marković.

Komad “Gospođica”, po romanu Iva Andrića, biće izveden 10.novembra, poslednje takmičarske večeri nikšićkog Festivala glumca. Predstava je Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, a adaptaciju i režiju potpisuje Đurđa Tešić.

19. Međunarodni festival glumca završava se 11.novembra dodjelom nagrada, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Kruševačkog pozorišta “Za sada je sve OK”(tekst Nataša Rajković “Prozor”, režija Snežana Trišić).

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA