Đurović u Sofiji otvorila izložbu „Fragmenti moderne umjetnosti u Crnoj Gori“

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović otvorila je danas u Sofiji izložbu „Fragmenti moderne umjetnosti u Crnoj Gori” iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Ocijenila je da se, zahvaljujući ljubaznosti Ambasade Republike Bugarske u Crnoj Gori i direktorice Instituta za kulturu pri Ministarstvu inostranih poslova Republike Bugarske Svetlane Joveve Dimitrove, ostvario raniji dogovor o saradnji koji je rezultirao predstavljanjem djela crnogorskih likovnih stvaralaca bugarskoj javnosti. 

U saopštenju ističu kako je ovom izložbom obuhvaćeno 17 eminentnih crnogorskih umjetnika, koji predstavljaju „individualnosti samosvojnih likovnih poetika koje su svoje djelo ugradili u razvojne tokove savremene crnogorske umjetnosti“.

 „Najstariji među njima koji su svoje umjetničko djelovanje započeli u vrijeme Knjaževine Crne Gore, a obrazovanje stekli na inostranim akademijama u Italiji, Grčkoj, Rusiji i Austrougarskoj, odigrali su ulogu od  istorijskog značaja u procesu utemeljenja i razvoja crnogorske likovne umjetnosti, krajem druge polovine 19. i početkom 20. vijeka. Između dva svjetska rata crnogorski umjetnici nastavljaju školovanje u Beogradu i najčešće u vodećoj prijestonici evropske kulture, Parizu, gdje prateći aktuelna umjetnička kretanja izgrađuju svoju umjetničku personalnost“, naglasila je Đurović. 

Kazala je kako je likovna umjetnost na tlu Crne Gore izuzetno kompleksna, te da je samo djelimično obuhvaćena izložbom “Fragmenti moderne umjetnosti u Crnoj Gori”, a koja će bugarskoj kulturnoj javnosti dati jedan sažet uvid u njene osobenosti,  prvenstveno u domenu izražajnih formi klasičnih medija.

Izvor: Dnevno

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA