Dječiji hor „Zahumlja“ večeras nastupa u Beogradu

Dječiji hor JU „Zahumlje“ večeras će, sa početkom u 19h nastupiti u Domu omladine Beograd.

Specijalni gosti koncerta biće mješoviti hor i džez kvartet Muzičke škole „Stanković“ iz Beograda.

Koncert je rezultat protokola koji su na jesen prošle godine potpisali Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograd i čelnici više ustanova kulture iz Nikšića, među kojima je i „Zahumlje“.

„Hor „Zahumlja“ je osnovan 6. aprila 2022. godine. Po pozivu direkora Javne ustanove Zahumlje dr Miodraga Čizmovića da oforme dječiji hor i na taj način obnove divnu tradiciju umjetničkog djelovanja najmlađih koju je “Zahumlje” dugo i uspješno njegovalo odazvale su se profesorice Milena Popović (diplomirani muzičar – spec.solfeđo) i Gordana Milatović (diplomirani pijanista). Sa velikim entuzijazmom i željom pristupile su ovom zadatku, te su danas nakon manje od godinu dana na čelu hora koji broji 55 članova uzrasta od 6 do 14 godina. Na njihovom repertoaru nalaze se najljepše dječije pjesme dopadljivih tekstova i melodija, kao i evergreen hitovi pop i rok muzike. Svim numerama dodaju posebnu čar sopstvenim aranžmanima, uz pomoć nikšićkih muzičara (gitarista, basista i bubnjara) koji se uvijek rado odazovu pozivu da budu dio ove interesantne priče“, naveli su iz „Zahumlja“.

Iako veoma mlad, ovaj ansambl već je imao zapažene nastupe u Nikšiću na značajnim manifestacjama kao što su Godišnji koncert “Zahumlja”, Svečana akademija povodom Dana opštine, festival “Korzo (2022. u sklopu omaža Miladinu Šobiću i 2023. kao uvodni nastup za Gravi sokak)”, Bedem fest i poslednji značajan nastup hora sa Galijom u Sportskom centru.

„Održali su cjelovečernji koncert u junu 2023. u prepunoj sali Nikšićkog pozorišta i oduševili publiku svih generacija. U novembru 2023. godine održali su cjelovečernji koncert u Kulturnom centru u Čačku sa najpozitivnijim kritikama mnogobrojnih posjetilaca. Dio su gotovo svih kulturnih dešavanja u gradu. Njihov rad je i medijski ispraćen, pa je o istom rađeno više priloga na TV Nikšić, TV Vijesti kao i TV Crne Gore, a bili su i dio projekta snimanja serijala filmova o Nikšiću u saradnji sa TV Balkan trip iz Beograda“, dodaju oni.

foto: JU „Zahumlje“

NIKŠIĆ PROGNOZA