Danilovgrad: Centar za kulturu prihodovao 10.332 eura, a potrošio 333.647

Odbornici Skupštine opštine Danilovgrad na juče održanoj sjednici lokalnog parlamenta najviše pažnje i vremena potrošili su na izvještaj o radu Javne ustanove Centar za kulturu u prošloj godini.

Na kraju sa 15 glasova „za“, sedam protiv i jednim uzdržanim usvojen je izvještaj o radu Centra za kulturu za 2023. godinu sa finansiskim izvještajem. Kako je navedno, planom budžeta Opštine Danilovgrad za 2023. godinu za Centar za kulturu opredijeljeno je 361.091 euro od čega je utrošeno 333.647 eura, dok su prihodi ostvareni u 2023. godini iznosili svega 10.332. eura. Direktor Centra za kulturu Milivoje Lakić istakao je mandat Savjeta ističe danas ali, kako je naglasio, četiri godine su bili u tom Savjetu i radili predano i to bez naknada.

– Smatram da naredni Savjet Centra za kulturu za svoj rad treba da dobije naknadu. Izvještaj o radu za prethodnu godinu najbolji je dosad. Mnogo smo radili, trudili smo se i postigli dobre rezultate. Primjećije se neki pomak. Centar za kulturu nema svoj račun i to je jedan od problema. Centar se finansira na konsolidovani račun Opštine Danilovgrad što nam pričinjava dosta problema prilikom plaćanja faktura. Opština mora sve da potpiše i kasnimo sa plaćanjima jer normalo je da Opština ima i nekih drugih prioriteta. Ugovora o djelu bilo je dosta, jer imamo 16 zaposlenih pa su nam za veliki obim posla koji imamo potrebni saradnici. Dosta nam stvari hvali u Centu za kulturu, a što se tiče ljudstva trudimo se maksimalno i više nas radi više poslova kako bi sve funkcionisalo onako kako treba. Smatram da zaslužujemo da dobijemo još kolega i koleginica – kazao je Lakić.

Odbornik Socijaldemokrata (SD) Dragan Dabić smatra da su u Centru za kulturu sa ugovorima o djelu kršili zakon.

– Sredstva koja se daju Centru znatno su veća nego ranije. Finansijski dio izvještaja je katastrofalan, konstantno kršite zakon kada su u pitanju ugovori o djelu. Kažete imali ste 18 ljudi, fali vam do 24 njih osam, i mi ih angažujemo. Ne možete na taj način da angažujete ljude. Zna se šta je ugovor o djelu i sama vam je inspekcija rekla da morate ugovore da imenujete kao ugovore o privremeno povremenim poslovima. Klasično ste kršili zakon. U izvještaju treba da dajete egzaktne podatke a ne, kako ste rekli, brojite publiku otprilike kako bi se mi kao odbornici odredili prema tome – istakao je Dabić.

Odbornik Socijdemokratske partije (SDP-a) Drago Šćepanović ocijenio je da se Lakić u svom radu bavi politikom.

– Vi nijeste za 21. maj organizovali neki događaj i vi ste pasivnim držanjem u političkom smislu izvršili krivično djelo. Mislim da ste to vrlo svjesno uradili – istakao je Šćepanović.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Vukićević postavio je konkrtetna pitanja.

– Šta će nam biblioteka ako ljudi ne dolaze u nju? Koliko je knjiga uzeto? Da li se radi na promociji knjiga i kulturi čitanja? Isto je i sa muzejom i pitam se što će nam ako niko tamo ne dolazi i u izvještaju nemamo brojke da bi znali koliko je to isplativo. Izvještaj o finasijskom poslovanju je katastrofalno prestavljen. Trebalo je za ove stavku rashodi za programske aktivnosti koji iznose 31. 452 precizirati koliko je koja predstava koštala, a ne sve ovako na gomilu staviti. Mi treba da znamo koliko koja predstava košta, koliko koji koncert košta ili neka druga aktivnost – kazao je Vukićević.

Obilježen Dan planete Zemlje, ali ne i Dan državnosti

Odbornik DPS Nikola Vukićević naveo je da je malo prije 21. maja i Dana državnosti u Danilovgradu organizovan koncerta, a da je novac namijenjen za proslavu državnog praznika doniran.

– Centar za kulturu je obilježio Dan planete Zemlje ali nije i državne praznike. Malo je čudno da je Dan planete Zemlje bitniji. Grupa „Perper“ mogla je da dođe i 21. maja u Danilovgrad i održi koncert – konstatovao je Vukićević.

foto:screenshot/YouTube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA