Dani Svetog Vasilija Ostroškog: KUD “Venac” večeras u Nikšićkom pozorištu

U okviru manifestacije “Dani svetog Vasilija Ostroškog” večeras, sa početkom u 20 časova u Nikšićkom pozorištu nastupiće Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Venac” iz Gračanice.

Organizator događaja su Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić. Ulaz je slobodan.

KUD će izvesti koreodramu „700“ – Ansambl Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica”.

O projektu „700“- Izgradnja manastira Gračanice, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine, tako da se 2021. navršilo 700 godina od tog događaja. Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sjedištem u Gračanici je kao čuvar i prezenter nematerijalnog kulturnog nasleđa Kosova i Metohije i Srbije dao veliki doprinos obiljeležavanju 700 godina manastira Gračanica, izvođenjem  programa „Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“. Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno (manastir Gračanica je na Uneskovoj listi svjetske materijalne baštine od 2006) i nematerijalno nasleđe (igra, pjesma, muzika i običaji) i svjedoči da kulturna baština i nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dalje živi i aktuelni su, što je najbitnije, da nisu samo dio istorijskog pamćenja..

„700“ je prva koreodrama narodne igre, koja izlazi iz koncepta dosadašnjih folklornih programa. Program „700“, u nedostatku razvijene scenske forme ovog oblika u oblasti umjetničke narodne igre, takođe može biti okarakterisan i kao mjuzikl narodne igre na osnovama nematerijalnog kulturnog nasleđa i prelomnih istorijskih tačaka. U sam programu je utkan dio koreodrame „Fresca Viva/Oživljena freska“ slavnog srpskog koreografa Bratislava Grbića, rođenog Prizrenca, inspirisane motivima tradicionalne igre, koja se pojavljuje na freskama srpskih srednjevekovnih manastira.

Ovaj projekat realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

NIKŠIĆ PROGNOZA