Danas počinje 14. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“

Četrnaesto izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 počinje danas, 10. decembra, u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO), čime CGO, kako kažu iz ove NVO, tradicionalno daje i svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava.

Festival „Ubrzaj“ će zvanično otvoriti Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, a tom prilikom uručiće i godišnje nagrade CGO-a i Festivala „Ubrzaj“ za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji organizacija i pojedinaca.

Festival „Ubrzaj“ 2023 otvara crnogorska premijera dugometražnog dokumentarnog filma Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića, koji je uz glavnog producenta filma Dragana Gmizića, gost Festivala „Ubrzaj“. 

Film je rađen gotovo sedam godina, a iz godine u godinu, od septembra 2017. do septembra 2022. godine, snimano je pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koje se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u moderni hotelski kompleks.

Festival „Ubrzaj“ 2023 se održava od 10. do 14. decembra 2023. u Podgorici, u KIC „Budo Tomović“, a kao i prethodnih godina imaće i paralelna izdanja u Kotoru – 12. i 13. decembra u kino “Boka” i Beranama – 13. i 14. decembra u Centru za kulturu.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program i dodatne informacije su dostupni na sajtu ubrzaj.me.

Foto: CGO

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA