(VIDEO) Časopis „Srpska baština“ posvećen je naučnoj istini, odbacujući predrasude zasićene ideologijom

U JU Zahumlje održana je promocija časopisa „Srpska baština“, koji izdaje Institut za srpsku kulturu Nikšić.

Riječ je o eminentnom časopisu, koji na najbolji način odražava duh naše pismenosti, kulture i tradicije, naveo je mr Ilija Bajović, moderator večeri, dodavši da je glavni urednik dr Nikola Marojević, a uređivački odbor, pored dr Budimira Aleksića, dr Dušana Ignjatovića, dr Miroslava Doderovića, dr Miodraga Čizmovića, dr Radisava Marojevića, dr Vasilja Jovovića, svi iz Nikšića, čine doktori nauka iz Grčke, Rusije, Jermenije, Bugarske, Republike Srpske, Srbije.

Naučna ustanova Institut za srpsku kulturu iz Nikšića, još uvijek, jedina licencirana naučna ustanova srpske provinijencije u Crnoj Gori, djeluje u skladu sa višestruko provjerenim kriterijumima i vrijednostima, prihvaćenim u svjetskoj kulturi, nauci i umjetnosti, odbacujući predrasude zasićene ideologijom, naznačio je dr Nikola Marojević, direktor Instituta za srpsku kulturu i glavni urednik časopisa „Srpska baština“. Ukazao je da je naučna istina jedini kriterijum Instituta kojoj je posvećen.

Institut za srpsku kulturu je postao prepoznatljiv kao ozbiljna naučna izdavačka ustanova, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, ocijenio je istoričar mr Ivan Radulović. Napominje da o ozbiljnosti, naučnoj utemeljenosti osnivača Instituta govori činjenica da su pored velikog broja izdanja iz oblasti književnosti, istorije i duhovnog stvaralaštva bili organizatori naučnih konferencija na aktuelne teme iz prošlosti i sadašnjosti Crne Gore i srpskog naroda.

Prof. dr Miroslav Doderović je ocijenio je da predstavljanje časopisa Srpska baština važan datum u našoj kulturnoj i naučnoj istoriji, pojasnivši da to govori da u našoj sredini postoji naučna i kulturna institucija kakav je Institut za srpsku kulturu, koji je nastao 2016. godine i do sad je objavio oko 180 publikacija.

Institut za srpsku kulturu je jedina srpska naučna ustanova u Crnoj Gori koja se bavi istraživanjem, valorizovanjem i prezentovanjem bogatog srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa, ukazao je prof. dr Budimir Aleksić, predsjednik Upravnog odbora Instituta. Institut je 2021. licenciran kod Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, a od Ministarstva nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja Srbije kategorizovan je visokim M-5, kao časopis od međunarodnog značaja.

Promocija časopisa „Srpska baština“ organizovana je u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA