Britanski eksperti će podržati razvoj sektora kreativnih industrija u Crnoj Gori

Predstavnici Ministarstva kulture i medija i Britanskog savjeta potpisali su Memorandum o razumijevanju za oblast umjetnosti i kreativne ekonomije za period 2024 -2026. godine u cilju kreiranja ambijenta za prepoznatljivost i konkurentsnost crnogorskog stvaralačkog sektora na međunarodnom nivou.

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, kazala je da je potpisivanje Memoranduma rezultat onoga što je planirano, da je formalni dio završen, a da tek počinje zajednički posao i saradnja.

“Hvala vam što ste bili uporni i pouzdani partneri što je rezultiralo potpisivanjem ovog Memoranduma. Sada pravi rad tek počinje. Sarađivaćemo na polju kulturnih politika, istraživanja, kreativne ekonomije i izgradnje kapaciteta za kreativne profesionalce i kreativce. Memorandum predviđa stvaranje mreže i osnov za dugoročnu saradnju, obostranu korist i značajniju međunarodnu prezentaciju”, poručila je Vujović.

Predstoje, kako je rekla, tri programske aktivnosti, a to su mapiranje kreativaca, okupljanje i dogovor sa sektorom u septembru i oktobru i stručna usavršavanja u oblasti kreativnih industrija.

I direktorica Britanskog savjeta za Zapadni Balkan Clare Seals kazala je da je raduje saradnja i da očekuje da će biti veoma uspješna.

Šef odsjeka za umjetnost u Britanskom savjetu za Zapadni Balkan, Milan Lučić, poručio je da su spremni da pomognu kroz iskustva, modele, predloge.

“Što nas je više to je bolje, ko god da je zainteresovan za tu oblast mi ćemo da se okupimo da radimo, da napravimo dogovor sa sektorom. Pozvali bismo kolege koje se bave tim sektorima u Britaniji, da nam daju savjete i kažu kako je najbolje cijelu stvar pokrenuti. Imamo konkretne projekte, vještine. Imamo jako puno ideja, jako puno programa u cijeloj Evropi koji funkcionišu, tako da smo spremni”, poručio je Lučić.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

NIKŠIĆ PROGNOZA