Bojan Pejović, prvi laureat nagrade „Ilija Šobajić“: Crnogorska poetika je moja poetika

Bojan Pejović, mladi slikar iz Podgorice, prvi je laureat nagrade „Ilija Šobajić“.

Njegov rad „Roze vrtača“, kombinacija akrila, akrlina i kolaža, žiri je odabrao za najbolji, među četrdeset i dva, stilski i izražajno raznolika djela pristigla na prvi likovni konkurs koji je raspisala Javna ustanova Muzeji i galerije Nikšić, povodom 70 godina od upokojenja Ilije Šobajića, rodonačenika crnogorske grafike i crteža.

Prema njegovim riječima, pobjednički rad „Roze vrtača“ predstavlja kominaciju dosadašnjih istraživanja vezanih za konstrukciju modernog crnogorskog i šireg prostora i propitivanja forme kvadrata.

„Ispitivanje autoriteta forme kvadrata u fokusu je mog interesovanja. Težio sam da spontano i  veoma nasilno narušim autoritet glavnog roze kvadrata, po kome slika nosi ime. Zaključio sam da sam  uspio ga afirmišem i vjerujem da je žiri  primijetio da ta afirmacija ima određeni humor, satiru i samosvjesnost. I dalje istražujem, crnogorska poetika je moja poetika. Vjerujem da će moji radovi biti primijećeni u budućnosti. Nagrada „Ilija Šobajić“ je kulturno dobro Crne Gore i smatram da će ubuduće rasti njen značaj i snaga“, kazao je Pejović.

Bojan Pejović, prvi dobitnik nagrade „Ilija Šobajić“ koju je  ustanovila JU Muzeji i galerije Nikšić, završio je Fakultet likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo na Cetinju, gdje odrađuje pripravnički staž.

Jovan Džodžo

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA