(VIDEO) Bojan Pejović laureat prve likovne nagrade “Ilija Šobajić”

Bojan Pejović, mladi umjetnik iz Podgorice, laureat je prve likovne nagrade Ilija Šobajić koju je ustanovila Javna ustanova Muzeji i galerije Nikšić, povodom 70 godina od upokojenja rodonačelnika crnogorske grafike i crteža.

U konkurenciji četrdeset i dva, stilski i izražajno različita rada, izdvojio se originalnošću i estetikom njegov kolaž „Roze vrtača“, ocijenio je žiri u sastavu Mirko Toljić, Ratko Odalović i Veselin Barović.

Konkurs je bio otvoren za sve akademske umjetnike, koji aktivno stvaraju na teritoriji Crne Gore.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa.

Ilija Šobajić rodonačelnik je crnogorske grafike i crteža. Zajedno sa Anastasom Bocarićem, Špirom Đuranovićem, Mihailom Vrbicom, Špirom Bocarićem i Markom Brežaninom, pripada prvoj generaciji akademskih školovanih crnogorskih slikara.

„Muzeji i galerije“ Nikšić posjeduje više od 500 njegovih radova, a nagrada koja nosi ime značajnog umjetnika je način da se vrednuje njegovo djelo i nasleđe, koje daleko prevazilazi granice naše i država u okruženju.

Početkom godine ta nikšićka ustanova organizovala je izložbu radova Ilije Šobajića u Legatu Petra Lubarde u Beogradu. Nedavno je izdala i u Nikšiću promovisala monografiju “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog” iz pera slikara – kustosa u JU „Muzeji i galerije“, Luke Đukanovića.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA