Bijelo Polje: Sjutra promocija monografije Pozorište u Crnoj Gori

Monografija Pozorište u Crnoj Gori, koju je Nikšićko pozorište objavilo u februaru ove godine, povodom obilježavanja jubileja – 140 godina pozorišne tradicije u Nikšiću i Crnoj Gori, biće predstavljena na 53. Festivalu dramskih amatera, u Bijelom Polju, u petak 14. juna.

Promocija će biti održana u galerija Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, sa početkom u 12 sati.

O ovom zborniku teatroloških radova koji su posvećeni razvoju dramske umjetnosti u Crnoj Gori kroz vjekove, govoriće dr Vesna Tripković Samardžić i Slavojka Marojević.

Knjiga je koncipirana kao teatrološka hrestomatija, iz dva dijela. Prvi dio sadržaja sa naslovom – Pregled teatroloških rukopisa o razvoju pozorišta u Crnoj Gori, pisana je u žanru teatrološkog eseja i predstavlja hronološku nit o genezi pozorišnog života na prostoru današnje Crne Gore. Drugi segment sadržaja ove publikacije – Razvoj pozorišta u dvanaest gradova u Crnoj Gori, pisan je žurnalističkim stilom, takođe u žanru eseja i svojevrstan je pozorišni vremeplov ili „spomenar“ o značajnim teatarskim pojavama, djelima i njihovim akterima koji su svojim estetikama i pozorišnim promišljanjem doprinijeli razvoju dramske umjetnosti i kulture uopšte na ovim prostorima, bez obzira da li su oni djelovali kao profesionalci ili amateri.

foto: Nikšićko pozorište

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA