Biblioteka “Njegoš” obilježila Međunarodni  dan dječije knjige: Za djecu besplatno učlanjenje u biblioteku

U nikšićkoj Narodnoj biblioteci “Njegoš” danas je obilježen  Međunarodni dan dječije knjige. Tim povodom realizuju akciju  besplatnog učlanjenja u biblioteku za djecu.

Obilježavanju Međunarodnog dana dječije knjige pridružilo se Dječije odjeljenje Narodne biblioteke ,,Njegoš“ u okviru ,,Kluba malih-velikih pisaca“, kreirajući postere sa porukama u kojima se,kako ističu, dominantno štite i promovišu prava djeteta utvrđena Konvencijom UN, a koje podstiču međusobno razumijevanje i duh tolerancije.

“Bilo je riječi o osnaživanju ideja sa ciljem publikovanja i distribucije dječijih knjiga, promocije čitalačkih navika, funkcionalnog prihvatanja pročitanog sadržaja i razvijanja ljubavi prema dječijoj literature”, navode iz Biblioteke “Njegoš”.

Međunarodni dan dječije knjige (International Children’s Book Day) obilježava se 2. aprila, podsjećaju iz nikšićke ustanove, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, čuvenog danskog pisca i tvorca najljepših bajki.

“Pokrovitelj i zemlja promoter ovogodišnjeg Međunarodnog dana dječije knjige, koji je utemeljen 1967. godine na osnovu Odluke UNESCO kako bi se skrenula pažnje na potrebe najmlađih čitalaca i važnost razvijanja ljubavi prema pisanoj riječi, prema knjigama, piscima za djecu i bibliotekama je Japan sa temom ,,Preplivajmo mora na krilima mašte“, istakli sui z Narodne biblioteke “Njegoš”.

foto:JU Narodna biblioteka „Njegoš“

NIKŠIĆ PROGNOZA