Biblioteka “Njegoš”: Dan evropskih autora obilježen u ,,Klubu malih–velikih pisaca“

Nikšićka Javna ustanova Narodna biblioteka “Njegoš” organizovala je juče kolažni program u okviru ,,Kluba malih–velikih pisaca“.

Povod je bio Dan evropskih autora, koji se obilježava 25. marta.

U ,,Klubu malih–velikih pisaca“ razgovarano je o odabranim, ali je organizovan i kviz koliko učenici dobro poznaju evropske pisce i koliko često tragaju za knjigama koje nijesu dio školskog programa. Na toj odabranoj listi bili su Tolstoj, Aligijeri, Igo, Borhes, Džojs, Andrić, Dostojevski, Kafka, Kami, Servantes, Markes, Gete, Man, Dikens, koji su, kako ističu iz Biblioteke “Njegoš”, u okviru svojih poetika i duha vremena ostavili neupitan uticaj na evropsku književnost.

“Bilo je riječi i o izraženoj tendenciji da mladi svoje vrijeme provode čitajući uz internet, ali i važnosti predčitalačkih i čitalačkih sposobnosti, te odnosa djeteta prema knjizi kao umjetničkoj, obrazovnoj i opštekulturološkoj vrijednosti koja je uslovljena mrežom saradnje između sektora obrazovanja i kulture”, navode iz nikićke Javne ustanove.

Neizostavno, prisjetili su se velikana naše književnosti i djetinjstva Branka Ćopića.

Mali veliki znalci su imali priliku da odgledaju dokumentarnu emisiju o Ćopiću kao najtiražnijem, najprevođenijem i najčitanijem piscu jugoslovenskih prostora.

Dan evropskih autora obilježava se na inicijativu Evropske unije kojom se slavi raznolikost i bogatstvo evropske književnosti i lingvističkog diverziteta.

“Ovom inicijativom se želi pokazati da je književnost značajan alat za individualno osnaživanje i obrazovanje koji podstiče kreativnost i inovativnost. Projekat je pokrenula Evropska komisija 2023. godine sa ciljem promovisanja čitanja knjiga evropske književnostii i čitalačke kulture među mladima, kao platforme koja im omogućava da se uključe u aktuelna društvena zbivanja”, ističu iz JU Narodna biblioteka “Njegoš”.

foto:JU Narodna biblioteka „Njegoš“

NIKŠIĆ PROGNOZA