„Bajka o Belom jelenu“ Žarka Vučinića – dvojezična ekološka bajka za djecu

Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade (u okviru Biblioteke Sokolić) predstavlja novu dvojezičnu ekološku bajku za djecu pod nazivom „Bajka o Belom jelenu“ autora Žarka Vučinića.

„Saizdavač je Institut za dečiju književnost iz Beograda. Za kraću verziju ove bajke autor je u maju 2023. godine na 9. međunarodnom Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu (FEDU), dobio Grand Prix – Prvu nagradu za najbolje spisateljsko pero „Aidin maslačak Bajka”“, navode iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, ova savremena bajka za djecu se bavi značajem zaštite prirode i obiluje iskrenim porukama o važnosti suživota svih živih bića pod nebeskim svodom.

Istovremeno, kako su kazali, priča je dinamična, stilski i kompleksno urađena i kao takva, podjednako zanimljiva i starijem čitalaštvu, imajuću u vidu originalni narativni izražaj i nepredvidljivost radnje.

„Uvažavajući potrebu djece za učenjem engleskog jezika na interaktivni način, kao i međunarodnih škola u Crnoj Gori za boljim poznavanjem našeg jezika, avanture Belog jelena su objavljene u formi dvojezične knjige koju su na engleski jezik uredile Jelena Pralas i Maja Savković.
Ilustracije za knjigu „Bajka o Belom jelenu“ uradila je mlada i talentovana Marija Simović koja je uspješno sarađivala sa Vučinićem na tri njegove knjige: „Djevojčica Tara i čarobno drvo”, „Dendromanija – ludorije iz šume” i „Drvo bez hlada”“, navode iz Udruženja.

Ističu da je ideja promovisanja „Bajke o Belom jelenu” podizanje svijesti mladih o važnosti prijateljstva i poštovanja prirode. To se namjerava postići putem: informisanja, edukacije i uključivanja mladih na promocijama knjige koje su predviđene da se organizuju u Crnoj Gori i regionu u narednim mjesecima. Promocija knjige „Bajka o Belom jelenu“ u bliskom periodu očekuje se u Podgorici, Nikšiću i Baru.

„Bajka o Belom jelenu” je osma po redu knjiga za djecu Žarka Vučinića, koji je poznat čitalačkoj publici po ekološkim romanima o puhu Đorđu (trilogija koju čine knjige „Čudesni svijet puha Đorđa”, „Puh Đorđe i duhovi triftara” i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog”), djevojčici Tari (knjiga „Djevojčica Tara i čarobno drvo”), mitskoj zemlji Autariji, knjizi pjesama „Dendromanija – ludorije iz šume” i romanu „Drvo bez hlada”.

Foto: Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA