„Auto(r) na korzu“: Večeras predavanje mr Milorada Durutovića

U okviru festivala „Auto(r) na korzu“ 18. avgusta u 20 časova na Trgu Slobode u Nikšiću, predavanje na temu, “Orfejstvo u savrmenom svijetu ‒ autopoetički komentari”, održaće mr Milorad Durutović.

U slučaju kiše, program će se održati u Gradskoj kući.

Milorad Durutović (Nikšić, 1984) diplomirao je srpski jezik i književnost, a potom stekao zvanje magistra književnih nauka na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Na Studijskom programu za srpski jezik i južnoslovenske književnosti (Nikšić) radio pet godina kao honorarni saradnik u nastavi. U Matici srpskoj – Društvu članova u Crnoj Gori radio kao organizacioni sekretar, knjižar, administrator, te uređivao Interdisciplinarnu tribinu Bios Theoretikos. Osam godina bio je član Izvršnog odbora u ovom Društvu. Program stručnog usavršavanja, tzv. pripravnički staž, sticao u JU Prva srednja stručna škola Nikšić. U Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore kraći period radio kao Savjetnik za književnost i prevodilaštvo.

Autor je knjige pjesama „Orfej u svijetu Crnog erosa“ (UKCG: Podgorica, 2023); u koautorstvu s Aleksandrom Ninković Tašić objavio je knjigu „Ja, Nikola Tesla“ (AGAPE: Beograd, 2020). Autor je stotinak tekstova iz oblasti beletristike, književne kritike, političke kritike i socijalne psihologije, objavljenih u naučnoj, stručnoj i popularnoj periodici, kao i u štampanim i elektronskim medijima. Učesnik je i saradnik na sinopsisu desete epizode dokumentarnog serijala „Sveta Gora – Nebeski grad“, produkcija Video stroj i RTS. NJegov „sentimentalni poludramski komad“ „Komšijska vrmena“ uvršten je u zbornik radova „Komšije“ (Vukotić Medija: Beograd, 2023), u kojem su uvršteni radovi dvadesetak eminentnih autora iz država bivše SFRJ. Jedan je od osnivača portala žurnal.me.

Dobitnik je „Brankove nagrade“ za diplomski rad „Sporedno nebo – poetska kosmoginija Vaska Pope“ (2010); a Vidovdanske povelje „za književno-kritičku valorizaciju srpske književnosti u Crnoj Gori“ (2023).

Otac je jednog djeteta. Zaposlen na poziciji Urednik izdavačke djelatnosti u podgoričkoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Organizator festivala je Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore. Glavni urednik programa je književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević, medijator programa književnica Milica Bakrač. Festival je otvoren 7. avgusta a trajaće do 24. avgusta.

Foto: „Auto(r) na korzu“

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA