„Auto(r) na korzu“: Večeras poetsko veče dr Đeke Marinaja

U okviru Festivala „Auto(r) na korzu“ večeras od 20 časova na Trgu slobode biće upriličeno poetsko veče dr Đeke Marinaja.

„Dr Đeke Marinaj je američki pjesnik albanskog porijekla, pisac, prevodilac, naučnik, profesor svjetske književnosti i književni kritičar koji je proglašen za svjetskog pjesnika 21. vijeka. Ovo imenovanje inspirisalo je česta poređenja uloge Marinaja sa ulogom Pabla Nerude u 20. vijeku. On je osnivač teorije protonizma, kao oblika umjetničke kritike koja ima za cilj da promoviše mir i pozitivno razmišljanje.

Marinaj je objavio 26 knjiga poezije, proze, kritike, publicistike filozofije, kao i prevoda. Njegova djela prevedena su i objavljena na više od deset jezika. Dobitnik je internacionalnih nagrada Južne Koreje Suvon KS i Čangvon KC, međunarodne književne nagrade Uzbekistana Pjesnik svijeta i Svjetske poetske nagrade Indije. U mnoge druge nagrade i priznanja širom svijeta uključuju i višestruke nominacije Marinaja za Nobelovu nagradu za književnost. Đeke Marinaj je direktor Mundus Arcijum Presa (Mundus Artium Press), urednik časopisa Mundus Arcijum za međunarodnu književnost i umjetnost, kao i predsjednik selekcione komisije za Đenima nagradu za književnost. Predaje na koledžu Dalas, u Dalasu. Američki je državljanin, Marinaj živi sa suprugom Dušicom u Mekiniju u Teksasu, SAD“, navodi se u saopštenju.

Foto: Festival „Auto(r) na korzu“

NIKŠIĆ PROGNOZA