„Auto(r) na korzu“: Prva godina vjekovanja Ranka R. Radovića – „Zlatni sonet“

Na nikšićkom Trgu slobode u okviru festivala Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, Auto(r) na korzu, večeras u 20 časova biće upriličena akademija: Prva godina vjekovanja Ranka R. Radovića, „Zlatni sonet“.

Ranko Radović je započeo književnu karijeru u Crnoj Gori, a u Kanadi je nastavio da piše poeziju. Autor je više od 15 zbirki poezije među kojima su sonetni vijenci Sretilje, Hristanište, Nježje, Strahor…

Radović je za obimno stvaralaštvo dobio više međunarodnih priznanja: međunarodne nagrade Zlatni vitez, rusko nacionalno priznanje „Imperijalna kultura“ koje nosi ime Eduarda Volodina, Jesenjinova zlatna jesen, zlatna medalja Mihail Ljermontov i drugih.

Njegove pjesme su objavljivane u više antologija i prevođene su na mnoge svjetske jezike. Nosilac je i Viteškog krsta i zlatnog ordena Sergeja Jesenjina i Zlatnog ordena za zasluge Rusiji i Saveza pisaca Ruske Federacije.

Na Akademiji „Zlatni sonet“ pred nikšićkom publikom djelo Ranka Radovića predstaviće: Goran Bjelanović, Mihailo Perošević, Milica Bakrač i Miljan Mijušković.

Foto: Festival „Auto(r) na korzu“

NIKŠIĆ PROGNOZA