„Auto(r) na korzu“: Predstavljena monografija „Pisci jevrejskog Praga“

Na četvrtoj večeri Festivala „Auto(r) na korzu“ predstavljena je monografija „Pisci jevrejskog Praga“, autora dr Gojka Čelebića.

“Volim javni govor. Pogotovo na trgu, tu dođu svi, bankar i pismonoša, krčmar, akademik, tesar, muškarac s avanturističkim porivom, žena koja hoće da vidi i bude viđena… Uz miris orijentalne ulične kuhinje, sa začinima i crnim lukom, isjeckanim u dokolici, iako vehementan, taj govor u jednom trenutku postaje izazovan i čist… Nijanse kritike na trgu, gdje me napadaju da nisam uradio ništa drugo, do prepisao Foknera i Hemingveja, atraktivnije su od prećutkivanja akademske kritike, koja zna da za takve optužbe mora predočiti dokaz, a i svjesna je moje opake polemičke naravi, pa se zadovoljava šutnjom. U svakom slučaju, bez javnog govora književnost bi bila koruptivna privilegija. Neka se drugi hvale s onim sto čuju na balovima, ja se hvalim s onim sto čujem na trgu.”

Monografija je posvećena književnicima, misliocima, umjetnicima takozvanog Praškog kruga (1894 – 1943), i njima bliskim autorima. Čelebić tako piše o Francu Kafki, Rajneru Mariji Rilkeu, Johanesu Urzidilu, Gertrudi Tajberger, Mileni Jesenskoj, Ernstu Vajsu, Maksu Brodu…

Gojko Čelebić, (Podgorica, 1958), diplomirao i magistrirao na Karlovom univerzitetu u Pragu. Doktorirao s temom recepcije Servantesa i uticaja njegovog Don Kihota na slovenske kulture.

Objavio oko 45 knjiga u svim žanrovima. U službenoj karijeri bio visoki diplomata u 10 država. Poliglota, prevodi sa šest jezika.

Medijator progama je bila književnica, Milica Bakrač.

Foto: Festival „Auto(r) na korzu“

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA