„Autor na korzou“: Veče posvećeno Radovanu Bećiroviću  Trebješkom

Na drugoj večeri Petog festivala knjiga „Autor na korzou“ (Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore), koji se održava na nikšićkom Trgu Slobode, večeras sa početkom u 20h biće upriličeno sjećanje na barda epske poezije, Radovana Bećirovića Trebješkog.

O Bećirovićevom djelu govoriće prof. dr Budimir Aleksić, a odabrane stihove iz bogatog pjesnikovog opusa uz strune gusala pjevaće narodni guslar Boško Vujačić.

Voditelj programa biće književnica Milica Bakrač.

Radovan Bećirović je rođen 1897. u selu LJevišta, u Gornjoj Morači, od oca Novice i majke Solumije, rođene Kekić. Radovanovi roditelji su se 1901. godine odselili iz Ljevišta u Gornju Bijelu iznad Šavnika, gdje je Radovan odrastao i proveo najveći dio svog života obavljajući seoske radove i „sastavljajući pjesme“.

Po sopstvenom svjedočenju, završio je samo dva razreda osnovne škole. Sa nepunih dvadeset godina učestvovao je kao dobrovoljac u Mojkovačkoj bici 1916. Tri godine je proveo kao ratni zarobljenik u logorima u Mađarskoj.

Prvu pjesmu „Glad u Crnoj Gori“ napisao je kao mladić, u dvadesetoj godini. Vrijeme Drugog svjetskog rata proveo je u Nikšiću, u okupiranom gradu, u nekoj vrsti izolacije I društveno-političke pasivnosti. Godine 1962. nastanio se u Straševini kod Nikšića, gdje je živio do kraja života.

Nekoliko godina prije upokojenja posjetio je Svetu zemlju, pa je inspirisan onim što je tamo video i doživio napisao jednu od svojih najljepših pjesama „Put u Svetu zemlju“.

Upokojio se u dubokoj starosti , 9. avgusta 1986. u Nikšiću , gdje je I sahranjen (na gradskom groblju iza crkve Svetih Petra i Pavla).

Prema zapisima književne kritike, Radovan Bećirović Trebješki je bio i ostao najveći pjesnik novije epske narodske poezije.

O djelu Radovana Bećirovića Trebješkog pisali su brojni kritičari i istoričari srpskog naroda: Dragiša Vitošević, Milosav Babović, Komnen Bećirović, Ljubomir Zuković, Jevrem Bjelica, Milun Marić, Ranko Popović, Mihailo Šćepanović, Radomir Uljarević, Drago Perović i dr.

U zborniku „Stvaralački fenomen Radovana Bećirovića Trebješkog“ (Institut za srpsku kulturu, 2017), objavljeni su radovi: Blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, mitropolita Joanikija, akademika Ljubomira Zukovića, Vukašina Baćovića, Radmila Marojevića, Ljubomira Milutinovića, Sava D. Markovića, Budimira R. Aleksića, protojereja Gojka Perovića, Budimira Dubaka, Buda Simonovića, Predraga Vukića, Momčila Golijanina, Žarka Lekovića, Vasilja Jovovića i Matije Bećkovića.

foto:porodična arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA