Žugić zarađivao 6.500 eura mjesečno

Bivšem guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoju Žugiću septembarska, oktobarska i novembarska plata iznosile su po 6.510 eura, pokazuju podaci koje je prijavio u izvještaju o prihodima i imovini podnijetom nakon prestanka funkcije.

On je u januaru i februaru primao po 5.561 euro, u martu i aprilu po 5.919, a u maju, junu, julu i avgustu zarada mu je iznosila po 5.968 eura. U decembru je, kada mu je prestala funkcija guvernera, primio zaradu za 15 dana rada, i ona je iznosila 3.255 eura.

Pored redovne plate, kako pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije, Žugić je imao i druge prihode zahvaljujući ovoj funkciji. Tako je u Savjetu za finansijsku stabilnost CBCG svakog mjeseca prihodovao dodatnih 700 eura (osim u decembru, kada je primio pola tog iznosa zbog prestanka funkcije). U novembru je dobio 900 eura, kao „nagradu za sve zaposlene“, dok je u septembru primio 650 eura na ime zimnice.

Po osnovu povraćaja doprinosa, u junu mu je isplaćen iznos od 6.894 eura.

Žugić je u izvještaju, koji je podnio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) u roku od 30 dana od prestanka funkcije, prijavio da je vlasnik kuće sa podrumom (23m2+81m2) i prizemljem od 215 metara kvadratnih. U njegovom vlasništvu je i zemljište od 307 kvadrata, a sve nepokretnosti, kako je naveo, stekao je nasleđivanjem. Njegova supruga Milanka ima kuću, čiji suteren ima 100 kvadrata, prizemlje 90 i tavan 68 metara kvadratnih. Ona posjeduje i livadu od 255 kvadrata, a sve je stekla kupovinom.

Žugić u svom vlasništvu ima „tojotu rav“ iz 2009, a njegova supruga „mini moris“ proizveden 2019.

Dugogodišnji guverner CBCG je nakon prestanka funkcije prijavio dva štedna uloga, od 69.000 i 7.000 eura, kao i akcije u HLT-u, CGES-u, Institutu „Simo Milošević“, Marini Bar. Nije dozvolio kontrolu bankovnih računa.

Radović u decembru u IRF-u primila čak 8.000 eura

Žugića je na čelu CBCG naslijedila Irena Radović, dotadašnja izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF). Radović je ranije bila viceguvernerka CBCG, ali je nju Skupština Crne Gore smijenila na predlog Žugića, nakon čega ga je tužila za mobing i diskriminaciju.
Za Radović na sajtu ASK nema izvještaja o imovini nakon preuzimanja te dužnosti. Iz ASK su kazali da je Radović već bila javni funkcioner pa nije imala obavezu da dostavi izvještaj o imovini, već samo obavještenje o promjeni funkcije.
Ona je u IRF-u mjesečno zarađivala od 3.400 do 3.900 eura, osim u decembru 2022, kada je primila čak 8.010 eura.

Foto: Pobjeda

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA