Žugić oročio 53.000 eura, od doprinosa uzeo 7.000

Odlazeći guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić, kome je mandat istekao još u oktobru prošle godine, prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) prihod od 6.894,82 eura koji je dobio na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa.

U vanrednom izvještaju o prihodima i imovini, koji je podnio ASK zbog uvećanja imovine u iznosu većem od 5.000 eura, prijavio je da je njegova supruga kupila automobil marke „mini moris“, proizveden 2019. godine.

U poslednjem imovinskom kartonu Žugića navodi se da je u junu imao prihod od skoro 7.000 eura na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa. Njegova supruga Milanka kupila je automobil „mini moris“, a kao osnov sticanja navodi se kupovina – umanjenje depozita kod Hipotekarne banke.

Žugić je u kartonu dostavljenom ASK naveo da sada na računu ima oročeno 53.500 eura, što je umanjenje u odnosu na podatke iz redovnog imovinskog kartona podnijetog za prošlu godinu. Tada je ASK prijavio oročeno ukupno 80.000 eura.

Žugić je prijavio da posjeduje kuću koju čine podrum (23 m2 + 81 m2) i prizemlje od 215 metara kvadratnih, te zemljište površine 307 kvadrata, koje je dobio u nasledstvo. Njegova supruga Milanka gradnjom je stekla kuću koju čine suteren od 100 m2, prizemlje od 90 kvadrata i tavan površine 68 metara kvadratnih. Ona ima livadu od 255 kvadrata, koju je stekla kupovinom.

Guverner CBCG vozi „tojotu rav 4“, proizvedenu 2009. godine. On je na poziciji u CBCG lani zaradio oko 81.000 eura. Žugiću mjesečna zarada, bez ostalih naknada, iznosi preko 5.000 eura. Dodatnih 700 eura svakog mjeseca zarađuje u Savjetu za finansijsku stabilnost. Žugići imaju akcije u više pravnih lica.

Guverner Centralne banke Crne Gore ne dozvoljava ASK da kontroliše njegove bankovne račune.

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je u septembru prošle godine predlog Skupštini Crne Gore da za guvernera Centralne banke ponovo imenuje Radoja Žugića. U obrazloženju predloga naveo je da je, nakon što je sagledao obavještenje Savjeta Centralne banke Crne Gore o isteku mandata guvernera, dostavljeno 22. jula 2022. godine, saglasno rezultatima Centralne banke, kao i ocjeni međunarodnih institucija o radu ove institucije, smatrao opravdanim da za guvernera Centralne banke Crne Gore predloži Žugića.

Predlog Đukanovića povukao je novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je nedavno predložio parlamentu da na tu funkciju imenuje Irenu Radović, aktuelnu izvršnu direktoricu Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Skupština imenuje guvernera

Prema Zakonu o CBCG, guvernera imenuje Skupština na predlog predsjednika države. Guverneru mandat traje šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno. Žugiću je mandat na čelu CBCG istekao u oktobru prošle godine.

Foto: Pobjeda

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA