Žugić: CBCG daje impuls integraciji regiona u EU

Centralna banka (CBCG), prema riječima guvernera Radoja Žugića, kroz intenzivne aktivnosti koje sprovodi na planu dalje modernizacije platnih sistema i predani rad na potpunoj konvergenciji sa SEPA uslovima, daje impuls integraciji regiona u EU.

„Efikasno integrisani platni sistem usklađen sa SEPA standardima, može učiniti Crnu Goru privlačnijom za strane investitore i ukazati na posvećenost modernoj finansijskoj infrastrukturi i lakoći poslovanja“, sapštio je Žugić na otvaranju prve međunarodne konferencije „Montenegro Financial Markets“, koja je danas počela u Podgorici.

Osim navedenog, kako je dodao Žugić, pristupanje SEPA sistemu imaće direktne benefite za sve građane Crne Gore.

Dvodnevnu konferenciju u hotelu Hilton, koja je okupila vodeće stručnjake iz svijeta finansija iz zemlje, regiona i šire međunarodne poslovne zajednice, organizuje Komisija za tržište kapitala u saradnji sa Ministarstvom finansija i CBCG.

Zahvalivši na prilici da CBCG podrži organizaciju tog značajnog međunarodnog događaja, Žugić se osvrnuo na dvije ključne teme koje su relevantne za konferenciju, i to na aktuelnu globalnu ekonomsku situaciju i, posebno, nastavak borbe protiv inflacije, te na aktivnosti usmjerene ka pristupanju Crne Gore SEPA sistemu, odnosno jedinstvenom području plaćanja u eurima.

On je naveo da Crna Gora, uz pažljivo kreiranje i sprovođenje fiskalne i monetarne politike, mora biti apsolutno posvećena strukturnim reformama, što će dati doprinos smanjenju barijera za snažniji privredni rast.

Tokom dva dana konferencije, učesnici će razgovarati o brojnim ekonomskim temama koje se, između ostalog, odnose na ulogu kompanija za upravljanje imovinom, izazove održivih finansija i dinamiku odnosa države prema tržištu kapitala.

Foto: CBCG

NIKŠIĆ PROGNOZA