„ŽICG će morati da vrati 5,1 milion eura državi“

Ministarstvo finansija (MF), koje vodi Novica Vuković, ostalo je pri ranijem stavu tog resora, donesenom u aprilu, u vezi sa 5,1 milion eura datih za otplatu kredita Željezničke infrastrukture (ŽICG), potvrdilo je „Danu“ više izvora iz izvršne vlasti.

„Dan“ je početkom sedmice objavio da je menadžment ŽICG ponovo, nakon što je promijenjena vlast, tražio mišljenje ministarstva u vezi sa knjiženjem 5,1 milion eura. Problem sa knjiženjem nastao je nakon što je revizor bio uzdržan od davanja mišljenja prilikom revizije finansijskih iskaza za 2022. godinu. Tačnije, tvrdio je da su bilansi ŽICG lažni, te da se 5,1 milion eura ne može knjižiti kao prihod, već se mora iskazati kao obaveza. U međuvremenu je ŽICG angažovala novog revizora, koji čeka upravo mišljenje Ministarstva finansija da bi predao izvještaj i dao mišljenje u vezi sa bilansima ŽICG.

Ministar Vuković je prije nekoliko dana poslao dopis ministru saobraćaja Filipu Raduloviću da su saglasni sa mišljenjem tog resora, kao i da ostaju pri stavu iznijetom u dopisu iz aprila.

– Takođe, smatramo da je potrebno da Vlada usvoji zaključak kojim bi se i formalno donijela odluka da predmetna sredstva nijesu bespovratna, te da će se ovakve uplate konvertovati u akcijski kapital i na taj način uvećati vlasništvo države u ovom privrednom društvu. Donošenje ovakvog zaključka Vlade automatski bi značilo i stvaranje obaveze u bilansima društva. S tim u vezi, knjiženje pomenutih sredstava u poslovnim knjigama društva potrebno je izvršiti shodno Međunarodnom računovodstvenom standardu 8 – Računovodstvene politike, promjene računovodstvenih pocjena greške, ali smo i stava da je ove informacije potrebno objelodaniti u napomenama uz finansijske iskaze za 2023. godinu kao i u izvještaju menadžmenta – piše u dopisu ministra finansija, u koji je „Dan“ imao uvid.

Dakle, i Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo finansija su i početkom godine i sada ostali mišljenju da bi trebalo pokrenuti postupak proporcionalnog uvećanja vlasništva države u ŽICG, odnosno dokapitalizovati preduzeće za iznos koji su dali za kredite tog preduzeća. Takođe, naveli su da navedena sredstva treba da imaju isti tretman knjiženja u poslovnim knjigama društva kao i prethodnih godina, do donošenja zaključka Vlade.

Upravo zbog čekanja mišljenja resora finansija i saobraćaja, revizor ABC nije još predao izvještaj o reviziji ŽICG, a samim tim ni ŽICG ga nije dostavila Upravi prihoda i carina. Po zakonu, to je trebalo da urade do 30. juna, tako da se sada sa predajom izvještaja o reviziji kasni skoro pola godine. Ostaje da se vidi hoće li revizor konačno predati izvještaj nakon što Vlada u narednih sedmicu-dvije donese zaključak. Menadžment ŽICG je tražio od revizora da se produži rok za izradu izvještaja, odnosno potpisali su aneks kojim je produžen rok za izradu izvještaja dok ne dobiju mišljenje od novog ministra finansija.

Foto: ŽICG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA