Žičara Kotor-Lovćen biće otvorena sjutra

Jedan od najznačajnijih turističkih infrastrukturnih projekata žičara Kotor-Lovćen priveden je kraju i počeće da prevozi putnike sjutra od 10 sati.

„To je kapitalni projekat i veliko mi je zadovoljstvo što sam učestvovao u njemu. Bez sumnje povećaće turističku potražnju i Kotor će dobiti još atraktivniju turističku ponud. Ostvariće se snovi brojnih generacijau“, poručio je potpredsjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević u Jutarnjem programu TVCG. 

Za vožnju žičarom u jednom smjeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 eura, dok je cijena povratne ulaznice 23 eura.

Cijene dječijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta sedam eura, odnosno 12 eura za oba smjera.

Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za OSI, pa će cijena karte u jednom smjeru iznositi sedam eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine.

Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Sjenku na ovaj dugoočekivani poduhvat otvorenim pismom premijeru Dritanu Abazoviću bacaju mještani Lovćena i Njeguša, upozoravajući na uništavanje južnih padina Lovćena i Štirovnika.

Oni tvrde da je devastiran Nacionalni park Lovćen i pitaju, pored ostalog, na osnovu kojih elaborata i procjena je uprava Nacionalnih parkova Crne Gore dozvolila da se štićeno područje Štirovnika, katuna Bižaljevac i katuna Kuk sa Zlataricama na najbrutalnji način degradiraju, urušavaju i uništavaju.

Podsjetimo, na području Štirovnika, Bižaljevca, Kuka i Zlatarica obitavaju brojni endemi, subendemi i relikti prošlosti Balkanskog poluostrva.

Foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA