Zeren grupa povukla zahtjev za otvaranje banke

Centralna banka (CBCG) je potvrdila “Vijestima” da je turska Zeren grupa povukla na svoju incijativu zahtjev za osnivanje banke u Crnoj Gori.

Vlasnik Zeren grupe je biznismen blizak porodici turskog predsjednika Redžepa Tajipa ErdoganaMustafa Jigit Zeren, koji je prema pisanju medija u Tuskoj i Evropi, učestvovao u sumnjivoj šemi izbjegavanja sankcija na izvoz ruske nafte, i naplate tog izvoza, i pritom navodno prevario ruske partnere.

Moskovska banka je navodno dala kredit firmi Mostrade, povezanoj sa Zerenom, koji je trebalo da vraća novcem od krajnjih korisnika ruske nafte u Indiji i Kini, koju je prevozila druga Zerenova firma. To je u početku funkcionisalo, ali je došlo do problema kada su turske državne banke prestale da kreditiraju transakcije, zbog prijetnji američkim sankcijama. Zeren ja navodno pokušao da kupi svoju banku u Turskoj, ali je i to propalo.

U međuvremenu je njegova firma, umjesto da otplaćuje kredit ruskoj banci, novac navodno usmjeravala svojim kompanijama i u širenje biznisa, navodno prevarivši kreditora za više stotina miliona eura. Zastupnik ruske banke podnio je nekoliko tužbi u Rusiji, Turskoj i pred međunarodnim arbitražama, kao i krivične prijave.

Mediji pišu i da je iz Rusije organizovan i oružani upad u prostorije Zerenove firme u Istanbulu, kada je njegov otac, član borda, morao da potpiše priznanicu o dugu, zbog čega Zeren navodno krije, jer mu je život ugrožen. Mediji pišu da je posao u stvari organizovala Erdoganova familija a da je Zeren bio izvršilac.

Zeren grupa je u julu saopštila da ne zna ni za kakve krivične istrage u Turskoj i da Zeren nema nikakvu zabranu putovanja, niti druge kaznene mjere. Grupa je tvrdila da nema nikakve veze sa firmom Mostrade.

Zeren grupa je zahtjev za osnivanje banke predala Centralnoj banci 15. marta ove godine, dok je zakonski rok za odluku CBCG isticao 15. oktobra.

“Centralna banka u svim postupcima za izdavanje dozvola za rad, pa i u postupku sa Zeren grupom postupa u skladu sa zakonom. Prije isteka zakonom predviđenog roka za odlučivanje po predmetnom zahtjevu Zeren grupa je na svoju incijativu povukla podnijeti zahtjev”, rekao je “Vijestima” direktor Direkcije za licenciranje, odobrenja, mjere i ocjenu usklađenosti u CBCG Nikola Bašanović.

“Vijesti” su pitale – koji su razlozi zbog kojih je CBCG, prema nezvaničnim informacijama, na sastanku sa predstavnicima Zeren grupe tražila da povuku zahtjev za osnivanje banke u Crnoj Gori, pošto je Zeren grupa, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” saopštila da neće povući zahtjev, te koji su dalji potezi CBCG u vezi ovog pitanja budući da rok za odluku u vezi zahtjeva ističe 15. oktobra.

Delegacija Zeren grupe, koju je predvodio njen vlasnik Mustafa Jigit Zeren u decembru je razgovarala sa guvernerkom CBCG Irenom Radović. Zeren je tada, prema saopštenju sa sastanka, iskazao namjeru da ta turska poslovna grupa svoje poslovanje u Crnoj Gori proširi i na bankarski sektor.

U delegaciji je bio i ambasador Turske Bariš Kalkavan, koji je tada najavio nastavak ekonomske saradnje Republike Turske i Crne Gore i ukazao da je udio investicija iz Turske u ukupnim ulaganjima u prethodnom periodu povećan za 120 miliona eura, od čega su samo investicije Zeren grupe 80 miliona.

Zeren Group je privatna kompanija koja, kako je tada saopšteno, “već 50 godina uspješno posluje u Turskoj i šest drugih zemalja, u osam različitih sektora (finansije, građevinarstvo, IT, energetika…), sa godišnjim obrtom holdinga većim od pet milijardi dolara”.

Zaren je u protekle dvije godine otvorio tri firme u Crnoj Gori.

“Zeren Group Investment” je osnovana u julu 2020. godine, bavi se trgovinom, ima šest radnika, za prošlu godinu je imala prihod od 4,2 miliona eura i dobit od 852 hiljade eura.

“Zeren Motors” je osnovana u februaru prošle godine za trgovinu automobilima, zapošljava pet radnika, lani je imao prihod 463 hiljade eura i gubitak od 208 hiljada eura.

“Zeren Food” je za djelatnost restorana registrovana u julu 2022. godine, a do juče nije imala objavljen finansijski izvještaj o poslovanju.

Direktor sve tri firme je Mustafa Jigit Zeren.

U Crnoj Gori sada radi 11 banaka. Prva turska banka u Crnoj Gori Ziraat bank je otvorila poslovnicu 2015. godine. Ona posluje u vlasništvu državnog investicionog fonda “Türkiye​ Wealth Fund”.

Foto: Screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA