Završeno ročište za milionski spor koji je EPCG pokrenuo protiv Uniproma zbog duga za struju

Elektroprivreda (EPCG) traži da im kompanija “Uniprom” isplati 4,67 miliona eura sa zateznom kamatom, radi duga za električnu energiju koji je ova privatna firma napravila u novembru i decembru 2021. godine. Iz privatnog “Uniproma” žele da se ovaj zahtjev odbije kao neosnovan, na osnovu razloga koje su iznijeli u toku spora.

To je se juče moglo čuti u Privrednom sudu, tokom završnih izlaganja u sporu ove dvije kompanije. Osim toga, advokatica “Uniproma” Ksenija Franović ponovila je zahtjev da se dug te firme isplati kroz njihove emisione kredite za štetne gasove, čime će platiti i visinu tužbe i kamate. Advokatica EPCG-a Tatjana Bokan naglasila je da dug “Uniproma” glasi na novčanu obavezu, te da je taj novac dat na ime obezbjeđenja, a ne ispunjenja ugovora.

Sutkinja Dijana Raičković će odluku o sporu dvije firme, donijeti u narednih 30 dana.

EPCG je tužila firmu Uniprom”, koja je dio poslovne grupe biznismena Veselina Pejovića, po osnovu duga za struju od 4,68 miliona eura koji je Kombinat aluminijuma (KAP), kao dio “Uniproma”, napravio u novembru i decembru 2021. Bivša uprava EPCG je sa “Unipromom” sklopila ugovor o kupovini emisionih kredita za emitovanje štetnih gasova za 17 miliona eura, koje je prethodno kompanija dobila besplatno od države. “Uniprom” je za taj iznos dobijao besplatnu struju i smatraju da je i ovaj dio duga poravnanje za taj iznos.

Finansijski vještak Stevo Kostić koji je radio analizu i precizirao dug “Uniproma”, juče je izjašnjavajući se na prigovor te kompanije na dopunu nalaza, kazao da je sve uradio u skladu sa zadatkom, da su ostali prigovori pravne prirode i da na njih ne može da se izjasni. Bokan na to nije imala prigovor.

Franović je predložila da Kostić izvrši obračun vrijednosti emisionih kredita čije je ustupanje bilo definisano ugovorom dvije kompanije od 15. januara 2021, uz pojašnjenje da se radi o 307,01 hiljada kredita po cijeni od 22,8 eura, uvećanoj za PDV. Navela je da se dio duga za struju na godišnjem nivou, prethodno među firmama izmirivao preuzimanjem ovih kredita.

Sud je taj zahtjev usvojio, a vještak Kostić obračunom utvrdio, da bi iznos po ovim parametrima bio 8,47 miliona eura, što je kako je kazao, “Unipromu” dovoljno za pokrivanje duga i kamate. Bokan je ponovila da je taj obračun nevažan za rješenje spora jer ugovor glasi na novčanu obavezu i da je sredstvo obezbjeđenja.

Foto: Savo Prelević/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA