Zasad bez izmjene zakona za srazmjerne penzionere

Povećanje minimalne penzije neće se odnositi na korisnike srazmjernih penzija, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Vijesti” su pitale da li će u izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje Vlada treba da pošalje Skupštini, biti definisano da zbir penzija koje primaju srazmjerni penzioneri ne bude manji od minimalne penzije u Crnoj Gori, kao što je ranije najavljivano.

Nakon odluke Ustavnog suda, grupa takozvanih srazmjernih penzionera obratila se Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kako bi i oni bili obuhvaćeni ovom izmjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Srazmjerni penzioneri su građani Crne Gore koji su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz dvije ili više bivših jugoslovenskih republika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplaćuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Ovih penzionera ima oko 11 hiljada u Crnoj Gori i za njih prema sadašnjem Zakonu o PIO ne važi granica minimalne penzije, pa većina prima znatno niže iznose. Oni nisu primali ni jednokratne pomoći koje je proteklih godina dijelila Vlada, drugim penzionerima.

Foto: Envatoelements

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents