Zaposlenima u MVP od januara plate veće do 30 odsto

Vlada Crne Gore je, na današnjoj telefonskoj sjednici, usvojila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, koja predviđa povećanje zarada do 30 odsto zaposlenima u Ministarstvu vanjskih poslova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su kazali da je odluka usvojena nakon opsežnih konsultacija generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Milete Radovanića sa ministrom finansija u tehničkom mandatu Aleksandrom Damjanovićem, tokom septembra i oktobra.

„Odluka je bazirana na potrebi uvećanja zarada zaposlenima u Ministarstvu vanjskih poslova, uslijed povećanja troškova života nastalih kao posljedica inflacije, a vodeći se činjenicom da zaposleni u Ministarstvu vanjskih poslova nijesu obuhvaćeni uvećanjem zarada za zaposlene u državnoj upravi nakon usvajanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa u februaru ove godine“, stoji u saopštenju MVP-a.

Iz MVP-a podsjećaju da zarade zaposlenima u MVP-u prema Granskom kolektivnom ugovoru za oblast uprave i pravosuđa nijesu uvećane, jer su koeficijenti zarada za zaposlene u ovom Ministarstvu propisani Zakonom o vanjskim poslovima.

„Usvajanjem ove Odluke, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine stvaraju se uslovi za poboljšanje standarda za zaposlene u Ministarstvu vanjskih poslova“, zaključuju u saopštenju.

Foto: Igor Milić/ Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA