Zaposleni u rudokopima u Župi: Molimo bivše kolege da blokiraju onoga ko im duguje, a da nama dozvole da radimo

Radnici koji su zaposleni u proizvodnji rude boksita na kopovima u Župi nikšićkoj danas su se okupili u znak protesta je rim bivše kolege iz Rudnika boksita od ponedjeljka onemogućavaju da rade.

Kako ističu, njihovo okupljanje na rampi Boksita u Gračanici je i upozorenje da neće dozvoliti da im bilo ko ugrožava radna mjesta i egzistenciju njihovih porodica.

“Već pet dana ne možemo da radimo, a naše porodice strepe za golu egzistenciju. I pored da toga što ni mi ni naše kompanije nikome ne duguju mi trpimo.  Zašto nam je bez ikakvog razloga blokiran ulaz u rudnike i ne dozvoljava nam se da odlazimo na posao. O blokadi rudnika obaviještene sve institucije države koje nijsu preduzeli nikakve mjere u otklanjanju problema. Od nadležnih organa niko se ne oglašava. Poslodavac bez proizvodnje neće biti u mogućnosti da izmiruje obaveze prema zaposlenima jer nema prihoda”, naglasili su radnici.

Podsjećaju da su im  iz  kompanije Uniprom metali koja gazduje rudokopima Rudnika boksita u Župi obavijestili da su izmirili sva  potraživanja državi po osnovu poreza, koncesione i ostalih naknada.

“Ukoliko se u narednih nekoliko dana ne otpočne sa proizvodnjom biće prinudeni da zaustave radove na svim rudnicima. Molimo kolege koje su nam blokirale rad, da nađu drugi način da ostvare svoja prava, te da blokiraju onoga ko im duguje, a da nama dozvole da radimo”,naglašavaju zaposleni.

 “Da li država može da dopusti gašenje 300 radnih mjesta? Jesmo li svi pred zakonom jednaki ili su neki malo ,,jednakiji“? Da Ii je nama Ustavom zagarantovano pravo na rad? Molimo Vladu Crne Gore da se pod hitno uključi u pronalaženje rješenja nastalog problema i da nam omogući da radimo. Da ne dozvoli da se ugase radna mjesta kojih je i onako malo u Crnoj Gori. Naš cilj je zaštita naših prava, jer su ona najviše ugrožena. Ukoliko nadležni organi ne preduzmu mjere u cilju pronalaženja rješenja problema, bićemo primorani da ga sami rješavamo. Nećemo dozvoliti da još jednom ostanemo bez posla, a naše porodice bez kore hljeba”, upozorili su rudari.

Biljana Brašnjo

foto/video:privatna arhiva  

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA