Zaposleni u Putevima traže veće koeficijente i dodatke na rad

U preduzeću Putevi pravilnici o isplati zarada nijesu usklađeni sa Granskim kolektivnim ugovorom za stambeno komunalnu djelatnost iako je rok da se to uradi bio 30. april. O tome su juče zaposleni preduzeća razgovarali sa menadžmentom od kojeg traže uvećanje koeficijenata kako to propisuje granski kolektivni ugovor.

Primjenom predloženih koeficijenata, koje zagovara sindikat, trošak zarada na mjesečnom nivou bio bi veći za 71.000 eura što bi na godišnjem nivou iznosilo 852.000 eura. Menadžment Puteva smatra da bi to opteretilo poslovanje firme i povelo je u stečaj te predlažu ukupno povećanje za zarade do 528.000 na godišnjem nivou. Riječ o zaposlenima u Putevima u građevinskoj operativi, ne i u prevozu.

Predsjednik Sindikata Raško Mašković kazao je da je poslodavac napravio nacrt kolektivnog ugovora sa koeficijentima na dodatke, sa kojima oni nijesu zadovoljni.

– Osnovni koeficijent za srednju školu je 7,9. Ako je vozač teretnog kamiona kipera mi smo mu napravili dodatak od 1 ili 1,5 da bi mu koeficijent bio 9. Mi smo dostavili naš nacrt gdje smo se pridržavali granskog kolektivnog ugovora. Recimo vozači i mašinisti bi bili zadovoljni sa koeficijentom 9. Ne slažemo se jer nam nijesu uvažili dodatke kao što je na rad pod otežanim uslovima. Recimo predlagali smo da to bude 0,70 na uslove rada i odgovornost. Sindikat će razmotriti da li ćemo potpisati kolektivni u ovom obliku. Nama nije stalo da imamo velike koeficijente, pa da nam firma ode u stečaj, ali smatramo da se može naći neka sredina – istakao je Mašković.

Menadžment je predložio osnovne koeficijente po novom kolektivnom ugovoru. Po tom dokumentu putar-asfalter bi imao koeficijent 7,70 pri čemu bi dobili uvećanje neto zarade po osnovnom koeficijentu u iznosu od 200 eura. Mašinista na složenim građevinskim mašinama bi imao koeficijent 8,50 što je uvećanje za 160 eura, vozač kamiona kipera 8,50 i povećanje od 160 eura, vozač kamiona 8,10 i uvećanje 130 eura, radnik na opsluživanju baze i postrojenja 7,70 i 200 eura. Primjenom ovih osnovnih koeficijenata trošak zarada na mjesečniom nivou bi bio uvećan za 44.000, a na godišnjem nivou 528.000 eura, što je kako kaže Radoš Zečević, direktor Puteva, mogu da istrpe.

– Sindikat je imao zahtjev prema menadžmentu Puteva o koeficijentima. To je prosto usklađivanje koje smo ostali dužni. Radnici su imali jedan predlog koeficijenata koji je opterećivao firmu sa 852.000 eura. To Putevi ne mogu da istrpe. Poslujemo pozitivno, ali toliki trošak bi nas uveo u problem i vjerujem ni pola godine ne bi prošlo morali bi ići u stečaj. Menadžment to ne može da prihvati, navodi Zečević.

Zečević kaže da se lični dohodak isplaćuje prema osnovnim koeficijentima.

– Na to smo dodali još neki procenat, kao što je recimo složenost procesa rada… Naš predlog se svodi da na godišnjem nivou to firmu opterećuje sa 528.000 eura. To je ono što možemo da istrpimo i što im nudimo. Ne možemo da dozvolimo mimo ovoga ništa drugo, jer hoćemo da firma radi i da se razvija, a ne da podijelimo više nego što smo zaradili i da odemo u stečaj poslije pola godine – rekao je Zečević.

Zečević kaže da su 528.000 eura izračunali za 270 zaposlenih.

– To se odnosi samo na građevinski dio Puteva ne i na Linijski prevoz. Oni na drugačiji način funkcionišu. Vjerujem da će vrlo brzo neka nova gradska uprava tu firmu osamostaliti, a mi sve činimo da je spremna kad se to desi – kaže Zečević.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA