Zakon „o EPCG“ na Ustavnom sudu

Poslanici Građanskog pokreta URA Dritan AbazovićMiloš KonatarAna Novaković-ĐurovićFilip Adžić, i nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, predali su prije dva dana Ustavnom sudu predlog za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom nedavno usvojenih izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima.

“Predlog podnosilaca se zasniva na činjenici da su odredbe Zakona o izmjeni i dopunama zakona o privrednim društvima u suprotnosti sa članom 1 stav 2 Ustava koji se odnosi na načelo vladavine prava, principima ekonomskog uređenja iz člana 139 Ustava, principima jednakosti, ravnopravnosti i zabrane diskriminacije iz članova 17 stav 2, 19, 8 i 139 Ustava, članom 147 Ustava koji se odnosi na zabranu povratnog dejstva, i članom 146 Ustava koji se odnosi na vacatio legis”, navedeno je u inicijativi ove grupe poslanika.

Ova izmjena zakona je po drugi put u Skupštini usvojena prije deset dana, nakon što je predsjednik Jakov Milatović odbio da potpiše prethodno usvojenu izmjenu uz obrazloženje da u postupku donošenja usvajanja izmjena nije utvrđen javni interes, iako njegove odredbe imaju povratno dejstvo, odnosno da retroaktivna primjena ne bi bila u skladu sa Ustavom. Skupština je zatim usvojila izmjene Zakona u istom obliku.

Ova izmjena zakon predviđa skraćenje rokova za zakazivanje i održavanje skupštine akcionara u kompanijama ako to zatraže akcionari koji su vlasnici preko 95 odsto akcija. Najbitnija državna firma sa tim procentom je Elektroprivreda.

Nakon formiranja nove Vlade, odbor direktora EPCG, u kojem su većinu imali URA uz podršku člana iz Bošnjačke stranke, odbio je da po hitnom postupku zakaže Skupštinu akcionara na kojoj bi bio smijenjen sadašnji odbor direktora, već su je zakazali za 26. april u rokovima koji predviđa postojeći zakon.

Predsjednik URA Dritan Abazović je nakon predlaganja ovih izmjena zakona na konferencija za novinare pitao da li je razlog izmjena to što na mjesta u Odboru direktora treba da dođu ljudi iz bivše vlasti kako bi se sprovela prodaja kompanije.

Iz nove parlamentarne većine su odgovorili da članovi borda EPCG iz URA žele da odlažu Skupštinu akcionara kako bi sačuvali svoja mjesta i za direktora kompanije izabrali svog člana.

Prije dva dana sadašnji odbor direktora EPCG, jer je član iz Bošnjačke stranke prešao u novu većinu, za izvršnog direktora je izabrao Ivana Bulatovića, dugogodišnjeg direktora CGES-a.

Traže zabranu Skupštine akcionara

Zakon o Ustavnom sudu predviđa da ako predlog za ocjenu saglasnosti zakona sa Ustavom, predloži pet i više poslanika, Ustavni sud predlog razmatra po hitnom postupku a može narediti i da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje do donošenja konačne odluke, na zahtjev podnosioca predlog.

U predlogu se navodi da je Vlada kao akcionar već pokrenula inicijative prema ovom zakonu za koje smatraju da su neustavne, zbog čega traže od Ustavnog suda da naredi Vladi da “obustavi izvršenje akata i radnji koje su usmjerene na sazivanje vanredne sjednice Skupštine akcionara EPCG”.

Foto: Luka Zeković/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA