Žabljak: U toku projekat „Employment is in nature – zapošljavanje u prirodi“

Opština Žabljak u saradnji sa lokalnom Turističkom ornanizacijom realizuje projekat „Employment is in nature – zapošljavanje u prirodi“, u okviru kojeg je kroz radionice i otvaranje suvenirnice na 13 mjeseci zaposleno šest lica sa evidencije Biroa rada, dok će za pet lica koja su prošla obuku biti obezbijeđeni grantovi do 5.000 eura za samozapošljavanje. Projekat vrijedan 120.000 eura finansiraju Evropska unija i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

„Realizacija projekta „Employment is in nature – zapošljavanje u prirodi“ jedan je od brojnih koraka lokalne uprave Žabljaka kojim žele zaustaviti odliv stanovništava ali i doprinjeti lokalnom ekonomskom razvoju. Naime, projektom koji finansiraju Evropska unija i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, pružena je mogućnost zaposlenja teže zapošljivih lica sa evidencije Biroa rada. Nosioci projekta su Opština Žabljak i Turistička organizacija“, kaže koordinatorka projekta Dijana Leković.

U saradnji sa biroom, Centrom za socijalni rad i lokalnim partnerstvom za zapošljavanje izabrani su polaznici obuka. Njih 12 je iskazalo interesovanje a za obuku organizovanu u martu angažovani su i treneri.

Nakon završene obuke i izvještaja trenera šest lica je zasnovalo radni odnos na 13 mjeseci gdje će prvih sedam mjeseci zarada biti finansirana iz sredstava projekta, a šest će finansirati Turistička organizacija koja će i biti nadležna za radionicu i suvenirnicu.

Predstoji nabavka dodatnih mašina za rad u radionici – mašine za pranje i češljanje vune kao i CNC mašine za obradu drveta i kamena, kao i za magnete i privjeske. Tender vrijedan 37.000 eura je u toku i očekuju da će sve aktivnosti biti završene u narednih mjesec dana. U toku je izrada idejnog rješenja za suvenirnicu, a za adaptaciju objekta na autobuskoj stanici Opština je izdvojila 30.000 eura. Očekuju da će radovi biti završeni do početka glavne turističke sezone.

Marina Radojević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA