Za šest mjeseci prihodi Opštine Zeta 3,9 miliona

Budžet Opštine Zeta za prvih šest mjeseci prihodovao je 3,9 miliona eura što je 75 odsto godišnjeg plana, saopštio je za „Dan“ Bojan Popović, vršilac dužnosti sekretara za finansije.

Budžet je inače, planiran na 5,2 miliona eura, ali je zbog rasta prihoda pripremljen rebalans na nešto više od 10 miliona.

– Porez na dohodak fizičkih lica je 976 hiljada eura i to je ostvarenje od 130 posto, a sredstava prenesena iz prethodne godine 928 hiljada odnosno ostvarenje od 232 posto. Prihodi od poreza na nepokretnosti ostvareni su u iznosu od 200 hiljada što je 27 odsto, prirez porezu je 164 hiljade eura što je ostvarenje od 66 odsto, lokalne komunalne takse za šest mjeseci su 116 hiljada što je ostvarenje u iznosu od 46 odsto, naknade pri registraciji vozila iznose 48 hiljada što je ostvarenje od 32 odsto i ukupni transferi i donacije 1,4 miliona eura što je ostvarenje od 66 odsto – saopštio je Popović.

Za prvih šest mjeseci, kako navodi Popović, ukupni izdaci su ostvareni u iznosu od 1,2 miliona eura, što je 23 odsto od plana.

–Za bruto zarade je potrošeno 514 hiljada eura što je 35 odsto plana, za rashode za materijal je dato 23 hiljade što je 20 odsto od planiranih sredstava, za rashode za usluge je potrošeno 53 hiljade što je izvršenje od 28 odsto, rashodi za tekuće održavanje za šest mjeseci su iznosili 43 hiljade što je izvršenje 22 odsto. Za rentu je potrošeno 13 hiljada što je 37 odsto, za subvencije 61 hiljada što je 22 odsto od plana, dok je za ostale izdatke dato 55 hiljada što je izvršenje od 38 odsto. Izdaci po osnovu transfera institucijama, nevladinom i javnom sektoru, i privrednim društvima čiji je osnivač opština (JKP Zeta) za šest mjeseci iznose 285 hiljada eura što je 41 odsto od plana. Izvršenje kapitalnih izdataka je 131 hiljada eura, odnosno 7 odsto, od čega se najveći dio odnosi na izdatke za opremu – 100 hiljada eura. Izvršenje sredstava rezerve je svega osam hiljada eura odnosno 12 odsto – rekao je Popović.

Navodi da u narednom periodu veće ostvarenje prihoda mora pratiti i veće izvršenje izdataka, posebno kapitalnih.

–To je i predloženim rebalansom budžeta targetirano kao prioritet kroz alokaciju sredstava, a svakako je definisano i kao prioritet na nivou svih organa Opštine Zeta. Polugodišnji izvještaj još jednom potvrđuje finansijske potencijale koje ima Opština Zeta, a koji će u drugom polugodištu biti definitivno još veći, jer prihodna strana budžeta još uvijek nije dostigla svoj maksimum. Izvršenje izdataka u drugoj polovini godini, takođe mora biti značajnije realizovano, kako bi građani Zete osjetili povećanje fiskalnih mogućnosti u Zeti – poručio je Popović.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA