Za funkciju guvernera CBCG figuriraju Radović i Damjanović, moguće da se pojavi i treći kandidat

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predložiće narednih dana Skupštini novog guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG), čime bi nakon sedam godina tu instituciju napustio kadar Demokratske partije socijalista (DPS) Radoje Žugić.

Iz Predsjedništva je Televiziji Vijesti saopšteno da će Milatović predložiti guvernera na osnovu akademskih i profesionalnih referenci.

Po informacijama TV Vijesti, za tu funkciju figuriraju aktuelna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović i bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović ali je moguće da se pojavi i treći kandidat.

Ekonomski stručnjaci od novog guvernera očekuju da banke u Crnoj Gori više približe građanima i domaćoj privredi, što sada, kako tvrde, nije slučaj.

Žugić je zakoračio u osmu godinu na poziciji guvernera CBCG, iako mu je sredinom oktobra prošle godine istekao šestogodišnji mandat.

Da Žugić i drugi put bude na čelu vrhovne monetarne institucije tada je predložio bivši šef države Milo Đukanović, ali je aktuelni predsjednik Jakov Milatović to povukao iz skupštinske procedure prije dvadesetak dana.

Po informacijama TV Vijesti, predlog bi mogao da stigne već naredne sedmice a i analitičari ističu da je veoma važno na osnovu kojih kriterijuma će novi guverner biti izabran.

Po Zakonu o Centralnoj banci, guvernera imenuje Skupština, na predlog predsjednika države, a on se bira većinom prisutnih poslanika. To je i najplaćenija funkcija u državnom sektoru pa je tako Žugićeva trenutna plata preko pet hiljada eura.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA