Za energetsku efikasnost u domaćinstvima 15 miliona eura

U organizaciji Eko-fonda i Ministarstva energetike i rudarstva, a u prisustvu velikog broja zainteresovanih, održana je panel diskusija i promocija Programa energetske efikasnosti u domaćinstvima, posvećena privrednicima-izvođačima radova, u projektu od kojeg će korist imati brojna domaćinstva u Crnoj Gori.

Izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević istakao je da je cilj ovog programa transformacija domova kroz primjenu najnovijih tehnologija i rješenja koja doprinose unapređenju energetske efikasnosti i većem korišćenju obnovljivih izvora energije.

„Vjerujemo da je vaše bogato iskustvo i stručnost ključna u ovom procesu, te vas pozivamo da se pridružite u ostvarivanju ovih ciljeva. Ovaj događaj ne samo što će obezbijediti prostor za razmjenu ideja, već će takođe omogućiti stvaranje novih partnerstava u susret početku realizacije ovog važnog programa”, kazao je Boljević.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Božidar Pavlović je u uvodnom izlaganju ukazao da je jedan od ciljeva program unapređenje investicionog ambijenta i razvoj lokalne ekonomije.

“Procijenjeni investicioni okvir koji obezbjeđuje program namijenjen domaćinstvima je 15 miliona eura. Dva programa namijenjena unapređenju energetske efikasnosti u sektoru turizma i industrije koja se realizuju u saradnji sa resornim ministarstvima imaju investicionu vrijednost oko 10 miliona eura. Ovo su vrlo značajna sredstva koja zahtijevaju snažno uključenje privrede u implementaciju”, zaključio je Pavlović.

Govoreći o finansijskog strani programa, pomoćnik direktora Peković se osvrnuo na sve segmente koji mogu biti od značaja kako za građane koji će aplicirati, tako i za kvalifikovane izvođače radova, upoznavši prisutne sa uslovima, iznosima i dinamikom buduće realizacije, izrazivši uvjerenje da će kvalifikovani izvođači prepoznati svoj interes i mjesto u realiziaciji ovog projekta.

“Javni poziv za izvođače radova je raspisan 20. maja 2024. godine. Uvjereni smo da će vaše aktivno učešće na ovom događaju, kroz interesovanje i interakciju, pružiti vrijedan doprinos realizaciji ovog Programa, koji će proizvesti višestruke pozitivne efekte za ekonomiju i društvo”, naglasio je Peković.

Rukovoditeljka Službe za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, Lidija Škatarić pružila je odgovore na pitanja koja su se odnosila na kriterijume i uslove teksta Javnog konkursa, i pozvala izvođače radova da kroz partnerski odnos sa Eko-fondom i građanstvom pruže svoj maksimum, kako bi svi elementi neophodni za realizaciju bili ispoštovani i na vrijeme realizovani.

Predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva bili su: v.d. generalnog direktora Direktorata za energetsku efikasnost Božidar Pavlović, načelnik u Direktoratu za energetsku efikasnost Nikola Vujošević i savjetnik u Direktoratu za energetsku efikasnost, Veljko Račić.

Program je moderirao saradnik za odnose sa javnošću, Boško Kovačević.

foto: Agencija CG news

NIKŠIĆ PROGNOZA