Wall Street porastao treći dan zaredom

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su ulagače ohrabrile poruke zvaničnika američke centralne banke, Federalnih rezerfi (Fed) da možda ne treba dodatno povećavati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,4 odsto na 33.799 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 odsto, na 4358 poena, a Nasdaq indeks 0,58 odsto, na 13.562 boda.

Rast indeksa treći dan zaredom zahvaljuje se sve većem broju zvaničnika Feda koji poručuju da kamate možda ne bi trebalo više povećavati, prenosi SEEbiz.

Zbog toga su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice znatno pali s najviših nivoa u 16 godina, što je pozitivno uticalo na tržište dionica.

Niti vojni sukob na Bliskom istoku, nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, nije zasad ozbiljnije uznemirio ulagače.

„Svi jednim okom prate sukob na Bliskom istoku, a drugim što se zbiva s prinosima na obveznice. Pad prinosa bio je ovaj put glavni pokretač tržišta”, kazao je direktor u firmi Paleo Leon, John Praveen.

U fokusu ulagača biće narednih dana izvještaji o potrošačkim i proizvođačkim cijenama, koji će pokazati kako se u septembru kretala inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U petak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,82 odsto na 7628 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,95 odsto na 15.423 boda, a pariski CAC 2,01 odsto, na 7162 boda.

NIKŠIĆ PROGNOZA