Vuković sa Lundbergom: UN sistem u CG odlučan da podrži razvojne i reformske politike Vlade

Ministar finansija Novica Vuković sastao se sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i funkcionisanju UN sistema u Crnoj Gori.

Lundberg je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom petogodišnjeg okvira saradnje (Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj Crne Gore 2023-2027), poručivši da je UN sistem u Crnoj Gori odlučan da podrži razvojne i reformske politike Vlade i doprinese da Crna Gora postane pozitivan primjer i zemljama regiona.

“Kazao je da će Ujedninjene nacije, kroz rad 18 agencija UN u Crnoj Gori, jačati partnerstvo i pružiti podršku zemlji, kako ekspertsku, tako i kroz Fond UN za ubrzani razvoj Crne Gore, koji je formiran u januaru ove godine, a koji su, do sada, podržale Švajcarska, Luksemburg, Austrija, EU, Irska, a kako je informisao, najavljena je i podrška drugih zemalja”, navodi se u saopštenju.

Vuković je istakao zadovoljstvo po pitanju komplementarnosti agende UN i agende Evropske unije sa onim što su prioriteti Vlade.

“Naglasio je da je upravo jedan od budućih ciljeva transformacija ka zelenoj, produktivnijoj i konkurentnijoj ekonomiji, te da će fokus biti na dinamičnijem socio-ekonomskom napretku, inkluzivnom ekonomskom razvoju i održivosti životne sredine”, dodaje se u saopštenju.

Vuković je saopštio da je, radi unapređenja koordinacije sa strateškim partnerima, kakav je zasigurno UN, Ministarstvo finansija već iniciralo aktivnosti zajedno sa GSV, u cilju uspostavljanja Savjeta za strateško partnerstvo i obezbjeđivanja jedinstvene baze donatorske podrške.

„Prvi susret ministra Vukovića i njegovog tima, sa predstavnicima UN-a, bio je prilika i za osvrt na dosadašnje zajedničke projekte, poput analize reforme poreskog sistema i uvećanja penzija, akcionog plana za sivu ekonomiju i drugih, kao i na strateška dokumenta koja je UN kreirala sa ciljem praćenja ključnih komponenti razvoja naše države, poput Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj Crne Gore 2023-2027, Uzajamne veze – Pristupanje EU i Agenda 2030, godišnje ažurirane Analize stanja u zemlji i drugih“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: MF

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents