Vuković: Povećanje zarada u trećem ili četvrtom kvartalu 2024.

Ministar finansija Novica Vuković prisustvovao je otvaranju dionice puta Mateševo – Kolašin, te taj povod iskoristio kao priliku da se obrati javnosti i razjasni položaj resornog ministarstva kada su u pitanju zahtjevi sindikata za povećanje plate i najave protest a i štrajkova.

“Kako je koji predstavnik sindikata dolazio kod prethodne administracije tako je postavljao nove uslove za svoje granske i kolektivne ugovore koji su bili predmet tada razmatranja. Mi kada smo startovali došli smo u situaciju koja je neodrživa, nefer u smislu da nemate kvalitetno rangirana sva mjesta onako kako ona zaista zaslužuju,” kazao je Vuković.

Ističe da je takva situacija dovela do poziva svim sindikatima da se sastanu i otvoreno razgovaraju na te teme.

“Vlada se ne bavi segregacijom i favorizovanjempojedinačnih oblasti iz javne uprave. Na taj način smo razgovarali sa prosvjetom, Sindikatom uprave i pravosuđa, njihova molba je bila da bude socijalni dijalog, da se napravi okrugli sto gdje će svi učesnici biti pozvani gdje će se raditi na novom Zakonu o zaradama,” saopštio je ministar.

Istakao je da će se pomoću ovog zakona napraviti adekvatna politika zarada i da će ona biti na zadovoljstvo svih sindikata, zaposlenih i građaan.

“Mi ovdje govorimo o strpljenju, povećanju zarada u negdje trećem, četvrtom kvartalu. To je bila molba sindikatima. S druge strane njima je bilo ostavljeno na prihvatanju ovako fer pristupa da li će na taj način osporiti institucije u kojima se nalaze i nastaviti sa svojim aktivnostima koje su nazvali štrajkom,” poručio je Vuković.

Foto: gov.me

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA