Vukićević, Zogović i Knežević sa Vučićem i ministrima u Vladi Srbije o pruzi Beograd-Bar i autoputu do Južnog Jadrana

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević, potpredsjednik Vlade Milun Zogović i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević razgovarali su danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrima u Vladi Srbije o rekonstrukciji pruge Beograd – Bar, kao i o formiranju zajedničke komisije za izgradnju autoputa E-763 koji će povezati Beograd sa Južnim Jadranom.

Govoreći o pruzi Beograd – Bar, Vučić je na Instagramu napisao da je to projekat od značajnog interesa, kao i da će tu rekonstrukciju finansirati Evropska unija.

Dvije države ranije danas su potpisale zajedničko pismo Evropskoj komisiji, u kome su zatražile novac iz dodatnog fonda EU za razvoj Zapadnog Balkana, kako bi bila rekonstruisana ta pruga.

Kada je u pitanju autoput E-763, Vučić je naveo da bi zajednička komisija trebalo da radi u cilju konkretizacije koraka na tom projektu, nazivajući ga „jednim od najopsežnijih, najtežih i najsloženijih graditeljskih poduhvata“.

„Ovaj projekat predstavlja jednu od najsnažnijih okosnica u regionalnom povezivanju, a njegova realizacija će dati moćan zamah razvoju ne samo privrede, turizma, trgovine, infrastrukture, već i jačanju odnosa između Srbije i Crne Gore, kao i svih naših suseda čiji će građani takođe imati ogromnu korist“, dodao je predsjednik Srbije.

Tema razgovora je, kako se dodaje na Instagramu, bila i realizacija jednog integrisanog prelaza na postojećem putu u cilju olakšanja putnog i teretnog saobraćaja, kao što je već urađeno na stanici Bijelo Polje kada je u pitanju željeznički saobraćaj.

„Zato ubrzano radimo, kako bi se ove, gotovo nestvarne vizije i snovi mnogih generacija, što prije ostvarile“, dodao je on.

Na sastanku su osim Zogovića, Vukićević, Kneževića i Vučića bili i ministar građevinarstva Srbije Goran Vesić, generalna direktorka Infrastruktura željeznice Srbije Jelena Tanasković, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Sa Brnabić razgovarali o poboljšanju regionalne saradnje

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa Zogovićem i Vukićević koji su istakli su da je za Crnu Goru saradnja sa Srbijom od izuzetnog značaja i da će se truditi da u narednim godinama odnosi dvije zemlje budu na daleko boljem nivou.

Brnabić se saglasila i istakla da Srbija mnogo značaja pridaje regionalnoj saradnji te da razvijen i povezan region znači bolji život za sve njegove građane. Ona je rekla je da je parlamentarna diplomatija jedan od njenih prioriteta, te da će se truditi da sa parlamentom Crne Gore uspostavi bližu saradnju.

Potpredsjednik Vlade i ministarka saobraćaja Crne Gore istakli su da su najvažniji infrastrukturni projekti za njihovu zemlju rekonstrukcija pruge Beograd – Bar i izgradnja autoputa koji bi u budućnosti povezao crnogorsko primorje i Podgoricu sa Beogradom.

Zogović i Vukićević su se ranije tokom dana sastali sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA